Zavičajni muzej u Rumi ponovo otvorio vrata: Nova etnološka postavka dočekala posetioce

S. Kostić

18. 06. 2020. u 12:30

ZAVIČAJNI muzej Ruma je od ponedeljka ponovo otvoren za posetioce, nakon pauze koja je usledila zbog virusa korona. To vreme je iskorišćeno za uređenje muzejskih prostorija i depoa, azahvaljujući sredstvima Opštine Ruma, posetioce dočekujenova etnološka postavka - "Enterijer kuće vojvođanskog stila s kraja 19. i početka 20. veka".

Завичајни музеј у Руми поново отворио врата: Нова етнолошка поставка дочекала посетиоце

Foto: Novosti arhiva

Zavičajni muzej pozvao je građane da stare predmete, koji im zauzimaju prostor ili im nisu potrebni, donesu u ovu kulturnu instituciju, gde će kustosi utvrditi njihovu vrednost, a onda ih uvrstiti u zbirke. Upravo jedna takva sada čini stalnu postavku muzeja.

- Spavaća soba otkupljena je u Golubincima, kao i veoma vredna trpezarija iz privatne kolekcije pokojnog Živka Sazdanića. Njegova supruga je poklonila muzeju porcelan koji se nalazi u trpezariji, tako da je pokućstvo, ali i svi ostali predmeti, deo etnološke zbirke Zavičajnog muzeja - kaže direktorka Zavičajnog muzeja Ruma Branislava Konjević, i dodaje da je jedno krilo muzeja preuređeno i u njemu se prepliću istorijske, umetničke i etnološke postavke.

MURALISTI

OVE godine, u Likovnoj koloniji učestvovaće muralisti, koji će princip nastanka ideje, nacrta i crteža prikazati na izložbi u Muzeju.

Konjevićeva podseća na to da je početkom marta otvorena postavka obrazovno-kulturnog karaktera - učionica iz prošlih vremena, a otvoren je i izložbeni depou kome su predstavljeni najrazličitiji predmeti velike muzejske vrednosti.

Vrlo brzo, napominje direktorka, počinju radovi na uređenju dvorišnog prostora muzeja, te će se svi letnji programi održavati u obnovljenom lapidarijumu.

- Sledeća dva meseca su rezervisana za kulturno leto, a pre toga, u četvrtak 25. juna, planiramo promociju muzejskih Zbornika18.i19.Veoma je važno reći da ćemo uskoro predstaviti imonografiju "Spomeničko nasleđe Ruma", koju smo izdali uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, ali i finansijsku podršku Opštine Ruma. Planiramo i izložbu spomeničkog nasleđa i predstavljanje same monografije - naglašava Konjevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo