PLANINA JE LEPA, ALI I OPASNA: U kanjonu iznad staroplaninskog sela Topli Do, kamena stena povredila planinarku

V. Ćirić

07. 08. 2020. u 12:26

STARA planina sa svojim vrhovima, dubodolinama, rekama , kanjonima i usecima jeste lepa, ali može da bude i izuzetno opasna.

ПЛАНИНА ЈЕ ЛЕПА, АЛИ И ОПАСНА: У кањону изнад старопланинског села Топли До, камена стена повредила планинарку

V.Ćirić

O tome govori i slučaj od prekjuče kada je iznad Toplog Dola, u kanjonu istoimene reke, tešku povredu zadobila planinarka iz Beograda, koju je, posle sedmočasovne intervencije, spasla ekipa pirotske hitne pomoći.

Pomenuta četdseetdevetogidišnja žena, sa planinarom nameravala je da obiđe Piljski vodopad. U podnožju jedne strmine sa vrha se otkotrljala kamena grtomada, muškarca je bukvalno odbacina u stanu, ali je pogodila ženu i odbacila je dvadesetak metara u provaliju. Tok prilikom zlosrećna planinarka je zadobila prelom butne kosti i od tada počinje drama, koja je na svu sreću okončana na najbolji mogući način.

Privatna arhiva

- Poziv sa terena na kome je inače veoma treško uhvatiti signal mobilne telefonije, primili oko 15 časova i odmah krenuli na teren, ne znajući čak nik ni tačnu lokaciju-kaže dr Gizela Kurilj, sa kojom je krenuo tehničar Milan Stamenkov, dok je za volanom saniteta bio Zoran Latić.- Posle duže vožnje do 37 kilometra udaljenoj Toplog dola sanitetom smo krenuli dalje uz kanjon, a mobilnim telefonima su nas navodili Nenad Lazić i meštanin Ivica Golubović, koji odlično poznaje ovaj teren. Na par kilometra od povređene žene ostavili smo sanitet jer se dalje nije moglo vozilom i preostalih nekoliko kilometra krenuli peške. Kada smo stigli videla sam da je reč o ozbiljnoj povredi, odnosno o otvorenom prelomu butne kosti. Da je prilikom preloma povređena i arterija slučaj bi se varovatno okončan na najgori mogući način, ali to se na svu sreću nije dogodilo-kaže dr Kurilj, koja apeluje na sve eda budu izuzetno oprezni prilikom kretanja kroz planinu.

V.Ćirić

Borba za spasavanje povrenjene planinarke trajala je sedam časova . Kada je posle nesreće ispod Grujinog vrha, povređena žena lekarski zbrinuta i uz pomoć planinara iz Beograda i Novog Sada, na nosilima i udlagama odneta je do provog vozila, a odatle sanitetom do Bolnice. U vreme prvog mraka kada na planini postaje hladnije već je bila na bezbednom .

Ivica Golubović, koji je rođen i odrastao u Toplom Dolu, kaže da mnogi koji ovde dođu sa strane olako shvataju planinu i opasnosti koje ona nosi.

V.Ćirić

- Kad god imam prilike, ljude savetujem da ne treba da ih strah paralizuje , ali da moraju da budu oprezni kada se nađu u kanjonu ili na nekom vrhu, kraj nekog odrona, za vreme kiše, magle i svega ostalog. I pored kompletnog opreza može nešto neplanirano da vam se desi, a ukoliko ste manje oprezni šanse su mnogo veće. Do sada je bilo više slučajeva povređivanja, na svu sreću mnogi gotovo svi su srećno okončani-poručuje Golubović.

PROBLEMATIČAN SIGNAL

ZNALCI Stare planina kažu da se na planinu, po pravilu uvek ide u društvu, sa još jednom ili dve osobe. Razlog je sasvim prkatičan. Ukoliko ste sami može se desiti povreda, na primer prelom ili iščašenje noge , zgloba i da niko ne sazna za to, a vi niste u stanju da odete do mesta na kome ćete "uhvatiti" siglan mobilne telefonije i pozvati pomoć. U mnogim dubodolinama i kanjonima Temštice, Tolpdolske reke i na sličnim mestima telefonska veza sa svetom jednostavno ne postoji jer nema ni signala telefonije.

PIROTSKA Hitna pomoć pokriva, osim Koridora 10 i grada i područje celog okruga i najzabačenija sela. Kako kažu zaposleni u ovoj ustanovi, svake godine se po zabitima Stare, Suve i drugih planina preveze po više hiljada kilometara po planinskim i nekategorisanim, poljskim putevima, do šuma, njiva i drugih mesta gde se povrede dešavaju . Drvoseče najčešće stradaju u proleće prilikom seča šuma. Nažalost kod njih se najčešće dešavaju povrede sa smrtnim ishodima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)