DRŽAVA PROŠIRUJE LUKU: Prvo uklanjanje zaostalih bombi

Z. Rajić

15. 08. 2020. u 09:52

LUKA na Dunavu kod Bogojeva, u opštini Odžaci, biće proširena, jer se u narednim godinama očekuje porast prometa robe na unutrašnjim vodnim putevima.

ДРЖАВА ПРОШИРУЈЕ ЛУКУ: Прво уклањање заосталих бомби

Foto: Arhiva VN/Hibrid

Planirano je da bude izgrađen novi logistički centar, sa silosima za žitarice, uljarice i mineralna đubriva i skladišnim prostorom za rasute terete (šljunak i pesak) i komadnu robu. U planu je izgradnja industrijskog koloseka od 2,5 kilometara, koji bi bio povezan sa železničkom mrežom, kao i još jedan vertikalni kej.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je da će u Bogojevu biti napravljeni i kontejnerski i naftni terminal i bunker-stanica za snabdevanje brodova pogonskim gorivom. Već su odabrani projektanti koji će izraditi tehničku dokumentaciju za dogradnju lučkih kapaciteta.

- Ulaganje u logistiku je izuzetno važno, jer ona čini 60 odsto operativnog profita luke. Apsolutni vlasnik novoizgrađene infrastrukture biće država, koja je može ponuditi u koncesiju ili u najam. Za silose, skladišta, terminale i ostalu suprastrukturu daje se šansa lučkim operaterima - rekao je za "Novosti" Duško Radulović, generalni direktor kompanije "Hibrid", većinskog vlasnika Luke "Dunav - Bogojevo".

"Hibrid", čiji su pretežni vlasnici stranci, poseduje 97 odsto kapitala Luke "Dunav - Bogojevo", odnosno svega što je dosad napravljeno u njoj, a tri odsto država.

Foto: Arhiva VN/Hibrid

Luka u Bogojevu je specifična po tome što je otvorenog tipa, sa akvatorijom dubine 12 metara. Zauzima površinu od 16 hektara nadomak graničnog prelaza prema Hrvatskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini drumskog i železničkog mosta s Hrvatskom, a udaljena je svega 40 kilometara od auto-puta E75, na pravcu Beograd - Budimpešta.

Dodatni kapaciteti Luke "Dunav - Bogojevo" trebalo bi da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda, što je uslov da bude uključena u Transevropsku transportnu mrežu (Core TEN-T) rečnih luka.

- Lane smo pretovarili 380.000 tona robe, a prema prometu u prvih šest meseci, ove godine bi trebalo da ostvarimo 400.000 tona, pogotovo što se očekuje dobar rod kukuruza - kazao je Radulović.

UKLANjANjE PROJEKTILA I BOMBI

U SKLOPU priprema za proširenje luke u Bogojevu, ministarstvo je raspisalo tender za ispitivanje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstva (projektila i bombi) sa njene lokacije. Centar za razminiranje RS vodi ovu površinu Dunava kao kritičnu, zbog NATO bombardovanja železničkog mosta Bogojevo - Erdut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)