KONAČNO VODA ZA PIĆE: U Bačkom Monoštoru kod Sombora počela izgradnja postrojenja za preradu vode

J. BEKIĆ

10. 11. 2020. u 08:37

POSTAVLjANjEM kamena temeljca u Bačkom Monoštoru, nadomak Sombora, počela je izgradnja pogona za proizvodnju pijaće vode, a investicija je vredna 65 miliona dinara.

КОНАЧНО ВОДА ЗА ПИЋЕ: У Бачком Моноштору код Сомбора почела изградња постројења за прераду воде

Ratković i Kubatov polažu kamen temeljac / Foto J.B.

Kamen temeljac su položili gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i Dejan Kubatov, direktor JKP "Vodovod Bezdan" sa saradnicima. Izgradnjom ovog pogona biće rešen višedecenijski problem žitelja Monoštora sa pijaćom vodom, a završetak radova i svečano otvaranje najavljeno je polovinom sledeće godine.

Lokalna somouprava u finansiranju postrojenja učestvuje sa 45 miliona, a 20 miliona dinara je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

- Grad će se rukovoditi time da svako selo u narednim godinama dobije pijaću vodu. Ono što je bitno za Bački Monoštor je to da ovaj problem traje godinama i da smo zajedno sa JKP "Vodovod Bezdan" prepoznali ovaj problem i da rešavamo selo po selo - kaže Ratković.

Prema rečima Dejana Kubatova, postrojenje će biti izgrađeno za nekoliko meseci, a kapaciteta je 14 litara u sekundi.

- Bački Monoštor ima skoro 1.400 priključaka, to je oko 3.500 stanovnika koji će, nadamo se, vrlo brzo dobiti pijaću vodu - veli Kubatov.

Ovo mesto trenutno se snabdeva vodom iz tri bunara čiji kvalitet ne odgovara parametrima kvaliteta koji su propisani važećim pravilnikom o ispravnosti vode za piće i zabeležene su veće vrednosti gvožđa, mangana, arsena, mutnoća i boja, od maksimalno dozvoljenih količina.

OPREMA

OPREMA koja će se koristiti u postrojenju je kombinacija domaće i strane tehnologije, kakva je već instalirana na lokaciji Bački Breg, gde daje izuzetne rezultate u filtriranju, odnosno u proizvodnji pijaće vode. Celokupan tehnološki proces biće zatvorenog karaktera, pa neće biti odbacivanja ni kapi vode iz bilo kog procesa filtracije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!