“NOĆ MUZEJA” U PARAĆINU: Od atraktivne izložbe “Leonardo da Vinči”, do radionice tkanja i promocije novog projekta (FOTO)

Z.R.

14. 11. 2020. u 21:02 >> 21:02

PARAĆINCI su večeras, kada se u manifestaciji “Muzeji za 10” obeležava Noć muzeja, u novoj zgradi Kulturnog centra mogli da pogledaju izuzetnu izložbu “Leonardo da Vinči – naučnik i pronalazač” autorke Anje Radaković, inače muzejskog savetnika beogradskog Muzeja nauke i tehnike.

“НОЋ МУЗЕЈА” У ПАРАЋИНУ: Од атрактивне изложбе “Леонардо да Винчи”, до радионице ткања и промоције новог пројекта (ФОТО)

Foto: Z.R.

Postavka kroz makete i crteže predstavlja manje poznatu stranu Leonardove ličnosti – inženjersku i naučničku.

Leonardo je bio ne samo veliki umetnik i inženjer, već i naučnik, filozof i maštoviti vizionar. Njegovo shvatanje renesanse, čiji je bio vesnik, nagonilo ga je i da se strasno bavi preispitivanjem antičke nauke i da sve podvrgava ekperimentalnoj proveri, napisao je, između ostalog, Milorad Ristić, predstavljajući izložbu. Publika se, uz poštovanje epidemioloških mera, najviše zadržala kraj makete propelera, koji je preteča današnjeg helihoptera.

Foto: Z.R.

U popodnevnim satima u ovom prostoru održana je radionica tkanja “Prepletaji”, u okviru koje je organizovana prezentacija o kreativnom preduzetništvu inspirisanom kulturnim nasleđem, uz istovremenu najavu projekta “Podsticanje kreativnog preduzetništva u Pomoravlju”, čiji je autor dr Hristina Mikić.

- Zbog vanredne situacije u Paraćinu, odnosno epidemije kovida, izložba nije imala svečano otvaranje, ali je zainteresovani mogu pogledati do 15 decembra, uz prethodnu najavu. Najavili smo i projekat oživljavanja kulturnog nasleđa kroz kreativno preduzetništvo koji će se realizovati narednih meseci, što je podsticaj svih lokalnih stvaralaca koji se bave kreativnim radom da se prijave, a Zavičajni muzej će sve to promovisati kao kulturnu baštinu – rekla je, tim povodom, v.d. direktorka Tijana Pešić.

Foto: Z.R.

Paraćinski muzej ovaj projekat realizuje sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije, uz podršku Ambasade SAD u Srbiji. Njegova autorka, Hristina Mikić, navodi da projekat obuhvata tri faze, počev od animiranja zainteresovanih stvaralaca, osmišljavanja Laboratorije kreativnog stvaralaštva, preko edukacije polaznika, do prezentacije rezultata javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove