BORBA KOMONVELTA I SRPSKOG NARODA PROTIV FAŠISTA: Pukovnik Nik Ilić predstavio postavku “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”:

S.BABOVIĆ

23. 11. 2020. u 11:25

IZLOŽBU dokumentarnih fotografija “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”, koju će posetioci Narodnog muzeja u Kruševcu moći da pogledaju sve do 10.decembra, pukovnik Nik Ilić,izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pripremao je blizu dve godine.

БОРБА КОМОНВЕЛТА И СРПСКОГ НАРОДА ПРОТИВ ФАШИСТА: Пуковник Ник Илић представио поставку “Британци и Други светски рат у Југославији”:

Foto: S. Babović

Podvlači da je cilj bio da se ispriča priča o aktivnostima Britanaca na teritoriji nekadašnje Jugoslavije,kada su se oficiri i vojnici iz Komonvelta borili protiv fašističke okupacije, zajedno sa dva antifašistička pokreta:prvo sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, kasnije i sa Narodnom oslobodilačkom Vojskom.

- Kada je Jugoslavija odbila da se priključi Trojnom paktu nakon puča u martu 1941.godine, britanski premijer Vinston Čerčil je rekao da je Jugoslavija pronašla svoju dušu-kaže pukovnik Nik Ilić.-I stanovnici Kruševca i cele regije, platili su veliku cenu kada su odbili da se priključe okupatorima. Bitka za Kruševac u septembru 1941.godine svedoči o strašnoj odmazdi nad civililnim stanovnicima.

POČIVAJU U SRBIJI

NA Ratnom groblju Komonvelta u Beogradu,sahranjen je 471 mornar,vojnik i pilot Ujedinjenog Kraljevstva, a među njima i sedmorica pripadnika britanskih specijalnih jedinica.

Pukovnik Ilić podseća da je SS divizija “Princ Eugen” nije imala rezultata u operaciji “Kopaonik”,kojom je trebalo da se uništi JOV, ali da su posledice bile teške:ubijanje na stotine civila,najviše u mestu Kriva Reka kod Brusa.U pripremi postavke, Iliću su pomogli u više institucija, Državna arhiva u Londonu, Imperijalni ratni muzej, privatne kolekcije porodica pripadnika Jedinice za specijalne operacije i Meklejnove vojne misije.Saradnci na projektu bili su i Ministarstvo odbrane,Arhiv Jugoslavije,kao i za potrebe izložbe u Kruševcu-ovdašnji Narodni muzej.

Fotografije i dokumenta,dodaje autor postavke,podsećaće buduće generacije na vreme kada su se “Srbi i Britanci borili za slobodu zajedno,rame uz rame,u najmračnijem periodu 20.veka”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo