GASIFIKACIJA SMANJUJE ZAGAĐENJE: Kraljevčani imaju dugoročne mere za poboljšanje kvaliteta vazduha

G. ĆIROVIĆ

16. 12. 2020. u 11:18

KONCENTRACIJA frakcije PM-10 suspendovanih čestica u vazduhu tokom prošlog meseca u Kraljevu je čak trinaest dana prekoračena, a po indeksu kvaliteta, vazduh je u gradu na Ibru čak nekoliko dana bio u kategoriji – jako zagađen, a više od deset u kategoriji zagađen.

ГАСИФИКАЦИЈА СМАЊУЈЕ ЗАГАЂЕЊЕ: Краљевчани имају дугорочне мере за побољшање квалитета ваздуха

Foto: G. Šljivić

Ovaj problem u Kraljevu nije od juče, a u ovdašnjoj lokalnoj samoupravi uveravaju javnost da su spremni da se uhvate u koštac sa aerozagađenjem koje je posebno izraženo tokom zimskih meseci, ponajviše zbog brojnih individualnih ložišta u prigradskim naseljima.

Foto: G. Šljivić

- Dugoročne mere su najbolje rešenje za ovaj višedecenijski problem. Na prvom mestu zagađenje će biti smanjeno kroz proces gasifikacije prigradskih naselja i gašenjem individualnih ložišta. Uz to, kako bi se iz centra grada izmestio sav teški teretni i tranzitni saobraćaj i na taj način smanjili izduvni gasovi, započeta je izgradnja severene obilaznice koja bi vodila od „Magnohroma“ do Adrana – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, dodajući da aerozagađenje nije moguće rešiti preko noći, ali da će lokalna samouprava odgovornim merama učiniti sve kako bi se poboljšao kvalitet vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!