ZA SVETOG NIKOLU "UGOSTILI" KOVID: U Vrbasu i Kuli dramatična epidemiološka situacija, mnogi su nepromišljeno slavili

Z. Rajić

20. 12. 2020. u 18:25

U VRBASU od 17. novembra, a u Kuli od 2. decembra, na snazi je vanredna situacija zbog kovida 19, koja je poslednjih dana u ovim susednim opštinama postala dramatična.

ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ УГОСТИЛИ КОВИД: У Врбасу и Кули драматична епидемиолошка ситуација, многи су непромишљено славили

Foto Z. R.

Dr Milan Popov, direktor Opšte bolnice u Vrbasu, koja prima pacijente iz Južnobačkog i Zapadnobačkog okruga, zapitao je šta će biti za nedelju dana, kad se ispostavi račun nepromišljene proslave Svetog Nikole.

Po broju parkiranih automobila ispred mnogih kuća u kojima se slavilo, u obe opštine, moglo se zaključiti da se nije slavilo samo u krugu porodice, ni uz držanje distance, a odjekivali su i pucnji kao "prkos" preporučenim merama za bezbedno praznovanje.

Gužve ispred kovid-ambulante u Kuli, Foto T. T.

 

- Neverovatno je kako ljude ne možemo da namolimo da se dozovu pameti i promene ponašanje. Zatvoreni su kafići i zabranjene proslave uveče, ali ljudi to tajno rade u tim objektima. Dolaze nam pacijenti i pitaju kako su dobili koronu kad nisu izlazili iz kuće.

Sve više obolelihsve više obolelih

PREMA poslednjih podacima, u Vrbasu je bilo 1.100 aktivnih slučajeva infekcije virusom korona, a u Kuli 778. Obe opštine imaju oko 43.000 stanovnika, a u kulskoj je registrovano svega 13 manje zaraženih nego u duplo naseljenijem Somboru, čijem okrugu pripada.

Doneo im je neko iz porodice. To su najčešće mladi, koji idu ovamo i onamo, imaju blagu kliničku sliku ili je uopšte nemaju kad zakače virus, ali im onda strada neko iz porodice - rekao je dr Popov.

On je izneo podatak da je u pulmološkoj kovid-ambulanti u vrbaskoj bolnici u proteklih 50 dana pregledano oko 6.500 pacijenata. U izdvojenom odeljenju smeštena su 74 pacijenta, a u "crvenoj zoni" još 43 inficirana.

PETINA MEDICINARA VAN STROJA

DIREKTOR napominje da je petina zaposlenih u bolnici van stroja, zbog infekcije ili izolacije, a ostali rade na pet punktova pod najvećim pritiskom.

- Sadašnji udar epidemije je kao poplavni talas. Bedemi drže, ali ako dođe sledeći talas, to će da se razlije - upozorio je dr Popov.

- Svi koji leže u bolnici su u teškom ili vrlo teškom stanju. Kapaciteti su maksimalno popunjeni, a poslednjih nedelju dana koliko pacijenata otpustimo, toliko i primimo, što je dnevno od 12 do 15 - naveo je dr Popov.

Pacijente pozitivne na kovid, bolnica u Vrbasu je ranije upućivala u Klinički centar Vojvodine (KCV) u Novom Sadu, a od 9. jula ih zadržava na lečenju, jer je, kako kaže dr Popov, KCV preopterećen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024