VIŠE POSTELJA U KOVID-CENTRU: Bivši objekat Hirurgije u bolnici u Vrbasu proširen za smeštaj obolelih od korone

Z. RAJIĆ

22. 12. 2020. u 17:53

U Opštoj bolnici u Vrbasu rekonstruisana je stara zgrada Hirurgije, gde su smešteni pacijenti oboleli od kovida 19, a do kraja godine biće renovirani delovi nove bolničke zgrade.

ВИШЕ ПОСТЕЉА У КОВИД-ЦЕНТРУ: Бивши објекат Хирургије у болници у Врбасу проширен за смештај оболелих од короне

Proširenje kapaciteta zbog rasta broja obolelih / Foto L. P.

Još u martu, kad se zahuktala pandemija, nekadašnje zdanje Hirurgije, u kojem su bila smeštena odeljenja Pulmologije i Psihijatrije, pretvoreno je u kovid-centar. U oktobru, zbog većeg priliva pacijenata, javila se potreba da se kovid-centar proširi.

U tom objektu bilo je 20 ležajeva "pokrivenih" razvodom kiseonika, ali se pokazalo da sistem otežano funkcioniše kad je potrebno da se pusti 20 ili 30 litara kiseonika u minutu.

- Protok kiseonika je pojačan, a uz to je obezbeđeno 70 posteljnih mesta. Tri sobe sa po četiri kreveta su pretvorene u jedinicu intenzivnog lečenja, sa mogućnošću da se na svaki krevet stavi respirator - istakao je direktor bolnice dr Milan Popov.

Radovi, za koje je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo izdvojio 16 miliona dinara, trajali su dvadesetak dana, a za to vreme pacijenti inficirani kovidom su upućivani na lečenje u Klinički centar Vojvodine i u bolnice u Subotici i Somboru. Za kovid-centar od Pokrajine je stigao nov pokretni rendgen aparat za kontrolna snimanja pacijenata kod kojih se sumnja na koronu.

- Kad se završi epidemija, a verujemo da će je zaustaviti vakcinacija, kapacitete sadašnjeg kovid- centra ponovo će koristiti Pulmologija, koja je, kao i Psihijatrija, preseljena u centralnu zgradu bolnice - naveo je dr Popov.

Delimično renoviranje centralne zgrade počelo je u februaru, za šta je 84 miliona dinara obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

- Obnovljeni su liftovi i mokri čvorovi i uređen ulaz u bolnicu. Trenutno se adaptira Prijemno odeljenje, zbog čega su pregledi organizovani po nekim drugim delovima ustanove. Očekujemo da svi radovi budu završeni do 30. decembra - rekao je dr Popov.

Proširenje kapaciteta zbog rasta broja obolelih / Foto L. P.

KOMPLETNA OBNOVA

DIREKTOR je kazao da bi iduće godine trebalo da počne kompletna rekonstrukcija bolnice u Vrbasu, što je nagovestio predsednik republike Aleksandar Vučić. Zbog obima i složenosti posla, rekonstrukcija bi se verovatno radila po fazama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024