ZA NOVINARSKU HRABROST: Nagrada Mirko Ćupić dopisnicima "Novosti" iz Crne Gore

D.Zečević

25. 12. 2020. u 17:48

VELIŠA Kadić i Milutin Sekulović dopisnici Večernjih Novosti iz Crne Gore dobitnici su ovogodišnje nagrade “Mirko Čupić” koju dodeljuje prištinski list “Jedinstvo” za novinarsku hrabrost i istraživačko novinarstvo.

ЗА НОВИНАРСКУ ХРАБРОСТ: Награда Мирко Ћупић дописницима Новости из Црне Горе

Foto: D.Z.

Ovaj jedini štampani list na srpskom jeziku i najstariji srpski list na Kosovu i Metohiji ali i među najdugotrajnijim u čitavoj zemlji obeležio je 25 decembra sedamdeset i šest godina rada.

- Naš list je pratio sudbinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji prolazeći kroz teška iskušenja vodeći konstantnu borbu za opstanak i prenoseći istinu o stradanju srpskog naroda čuvajući pri tom srpski jezik srpsko pismo i srpski identitet - rekala je povodom godišnjice lista glavna i odgovorna urednica Rada Komazec.

Značajan datum za ovaj list obeležen je danas, skromno, u redakciji lista u Kosovskoj Mitrovici, a žiri u sastavu Rada Komazec i Zoran Vlašković urednica i novinar Jedinstva kao i Dragana Zečević, dopisnik Večernjih Novosti sa Kosmeta obrazložio je ovogodišnje nagrade koje su pripale novinarima Novosti iz Crne Gore.

- Kadić i Sekulović su mesecima pratili litije širom Crne Gore i uprkos tome što su hapšeni, tučeni i maltretirani, nisu odustajali od svojih novinarskih zadataka, pisali su istinito, hrabro i časno kako bi javnost obaveštavali o događajima koji su potresali Crnu Goru. Ostali su nepokolebivi u svojoj doslednosti i objektivnosti dajući svoj novinarksi maksimum u najtežim vremenima u novijoj istoriji Crne Gore. Vodili su se časnošću uzdižući tako novinarsku profesiju kao što su okupljeni na litijama izdizali krst časni - navodi se u obrazloženju žirija.

Inače, ovaj značajni datum Jedinstvo je obeležilo bez dugogodišnjeg direktora Svetozara Vlahovića, koji je nedavno preminuo od korona virusa.

ČUVAR IDENTITETA

Jedinstvo je najdugovečniji list na KiM i razlikuje se od ostalih medija jer nema samo čitaoce već i narod i u tom smislu Jedinstvo je veoma važno za očuvanje pisma i kulturnog identiteta naroda-rekao je povodom sedamdeset i šestog rođendana lista Jedinstva Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!