GRADSKO GROBLJE U VRŠCU: U prvih 100 godina iskorišćeno manje parcela nego u poslednjih 80

J. J. Baljak

28. 12. 2020. u 18:22

GRADSKO groblje u Vršcu, koje datira iz 1838. godine i prostire se na površini od 13,5 hektara, gotovo da je u potpunosti popunjeno, zbog čega je lokalna samouprava pristupila izgradnji novog.

ГРАДСКО ГРОБЉЕ У ВРШЦУ: У првих 100 година искоришћено мање парцела него у последњих 80

Foto: J. J. Baljak

Međutim, interesantan je podatak da je za prvih sto godina postojanja bila popunjena samo jedna četvrtina ukupne površine, a da je veći deo iskorišćen u poslednjih 80 godina.

-Do početka Drugog svetskog rata, grobna mesta su se prostirala do mesta gde se danas nalazi centralni spomenik posvećen oslobodiocima grada, o čemu svedoči i deo stare ograde, koja je predstavljala kraj groblja. To je površina od oko tri-četiri hektara – objašnjava Srđan Nikić, šef službe pogrebnih usluga JKP „Drugi oktobar“.

Od tada do danas iskorišćen je triput veći deo parcele, na šta je delom uticalo i povećanje broja stanovnika Vršca u poslednjim decenijama.

- Površina od desetak hektara je relativno brzo popunjena. Pretpostavljamo da je razlog tome i činjenica da se u poslednje vreme prave po dva i tri grobna mesta zajedno i mnogo više grobnica, dok je ranije bila praksa da se daje samo po jedno grobno mesto – pojašnjava Nikić.

Kako god, na ovom groblju je odavno postalo tesno, a novo groblje će biti izgrađeno u nastavku postojećeg, između dve pruge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku