MAPA PUTEVA I PREPREKA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM: Grad Vranje vodi računa o svim građanima (FOTO)

J.S.

25. 01. 2021. u 10:14

Centar za društvene integracije je uz finansijsku podršku grada Vranja realizovao projekat „Mapa puteva i prepreka osoba sa invaliditetom“, koji predstavlja istraživanje koje u osnovi oslikava stanje pristupačnosti državnih organa i javnih službi u gradu Vranju s ciljem obezbeđivanja informacija o pristupačnim i nepristupačnim organima i službama osobama sa invaliditetom, radi daljeg planiranja unapređenja pristupačnosti ovih objekata.

МАПА ПУТЕВА И ПРЕПРЕКА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: Град Врање води рачуна о свим грађанима (ФОТО)

Foto: J.S.

Grad Vranje, kao odgovorna Lokalna samouprava, ima za svoj cilj kontinuirano unapređenje položaja osoba sa invaliditetom (OSI) i njihovu sveukupnu inkluziju u svim  segmentima društvenog života u zajednici što je i definisano  Akcionim planom  za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Vranja za period 2019-2021. godine, koji predstavlja kratkoročni razvojni dokument, koji sadrži specifične ciljeve, mere i aktivnosti usmerene ka unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Osnovni cilj brošure  je da se podigne svest javnost o realnim mestima pristupačnosti i preprekama sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u svakodnevnom životu.

U okviru projekta  mapirani su objekti i izrađeni upitnici o pristupačnosti za svaki mapiran objekat pojedinačno. U cilju prikupljanja podataka upitnici su podeljeni rukovodiocima-ovlašćenim službama u mapiranim objektima ustanova i institucija  i nakon popunjavanja dobijeni podaci iskorišćeni su za izradu brošure na temu pristupačnosti državnih organa i javnih službi u gradu Vranju u delu pristupačnosti osobama sa invaliditetom. Izrađene su i fotografije svih objekata, koji pored adrese imaju i podatke koji su tabelarno predstavljeni.

Izrađena brošura će takođe koristiti osobama sa invaliditetom kao svojevstan vodič za objekte, institucije i ustanove koji su prilagođeni za njihovo nesmetano kretanje.

Izrađena brošura je podeljena članovima Udruženje multiple skleroze Pčinjskog okruga-Vranje, članovima Udruženje osoba sa paraplegijom, članovima Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, građanima, članovima NVO, medijima.

Foto: J.S.

Dobijeni rezultati iz ovog istraživanja koristiće i predstavnicima Grada i Civilnom sektoru kao polazište za pisanje projekata u svrhu obezbeđivanja donacija  kod domaćih i stranih donatora sa krajnjim ciljem obezbeđivanja pristupačnosti osobama sa invaliditetom svim organima i institucijama.

Od ove 21 ispitanih institucija i ustanova na teritoriji Grada Vranja, njih 13 ima zaposlene osobe sa invaliditetom; ukupno je zaposleno 43 invalidna lica. Međutim, nijedna institucija nema lice koje poznaje znakovni jezik i može biti tumač u korespodenciji sa gluvonemim osobama sem Zdravstvenog centra Vranje. Takođe, samo Gradska uprava Grada Vranja ima instalirane zvučne signale kao pomoć slepim i slabovidim osobama tokom boravka u njihovim  prostorijama. 

Većina ovih značajnih institucija nema obezbeđena posebna parking mesta, niti „rampe‘‘ na ulasku u objekte. Ustanove čiju su prostorije smeštene po spratovima, sa veoma malim izuzetkom, nemaju liftove. Zdravstveni centar Vranje jedina je ustanova koja ima tumača za znakovni jezik. Na teritoriji Grada Vranja u nadležnosti JKP „Parking servisa“ postoje 30 parking mesta namenjenih osobama sa invaliditetom. Od javnih institucija najviše zaposlenih osoba sa invalitetom ima JKP „Komrad“njih 8, a potom i JP „Vodovod“-5 lica, dok Zdravstveni centar Vranje ima čak 20 zaposlenih lica sa invaliditetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima