UZ ROBOTSKE NOGE LAKŠI PRVI KORAK: Humanitarna akcija za nabavku skupocenog aparata za rehabilitaciju dece

Lj. P.

03. 02. 2021. u 09:11

DA bi pomogli svom desetogodišnjem sinu Mihajlu koji je kao prevremeno rođena beba oboleo od desnostrane hemipareze, ali i drugim mališanima sa istom ili sličnom dijagnozom, bračni par Kačavenda Bojan i Anita iz Novog Sada, osnovali su Humanitarnu fondaciju simbolično nazvanu "Prvi korak".

УЗ РОБОТСКЕ НОГЕ ЛАКШИ ПРВИ КОРАК: Хуманитарна акција за набавку скупоценог апарата за рехабилитацију деце

Foto Privatna arhiva

Cilj im je da sakupe novac i nabave skupoceni aparat "lokomat pro", modernizovani robotizovani sistem neophodan za rehabilitaciju i brži oporavak bolesne dece.

U njihovoj humanitarnoj misiji prvi korak je učinjen, ali ostali su teški i spori, jer je za aparat koji će biti poklonjen Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, sakupljen tek deseti deo, odnosno oko 35.000 evra od potrebnih 333.000 evra.

MISIJA Anita i Bojan sa Mihajlom, Foto Fondacija Prvi korak

- Situacija sa pandemijom virusa korona je sve usporila, ali se nadamo da ćemo do kraja ove godine uspeti da nabavimo aparat - kaže Bojan Kačavenda, dodajući da su već stupili u kontakt sa proizvođačem ovog aparata. - U njegovu cenu je uračunata i edukacija desetoro ljudi koji će raditi na rehabilitaciji malih pacijenata.

NEMA U SRBIJI

OVOG pomagala nema u našoj državi, pa mnogi mali heroji nemaju mogućnost rehabilitacije, jer su odlasci na tretmane u inostranstvo velikom broju njih nedostupni i izuzetno skupi.

Srbiji je, prema Kačavendinim rečima, potrebno pet ovih aparata, jer se u našoj zemlji godišnje prevremeno rodi oko četiri hiljade beba i najčešće obole od cerebralne paralize.

Objašnjavajući značaj rehabilitacije pomoću ovog aparata, naš sagovornik kaže da on zamenjuje osam pari ruku fizioterapeuta. "Lokomat pro" su robotske noge, odnosno kostur u koji se stavi dete i od grudi do prstiju na nogama sve je kontrolisano. Računar registruje, statistički obrađuje i prati napredak pacijenta i daje uputstva šta treba dalje da se uradi.

- Ima veoma široku primenu, jer osim deci koja boluju od cerebralne paralize može da pomogne i kod povreda kičmene moždine, traumatskog oštećenja mozga, postoperativnog stanja, za učenje i korekciju hoda, sportskih povreda i drugih dijagnoza - predočava naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024