BIO JE PRVI DOKTOR POLJOPRIVREDNIH NAUKA: Izložba o naučniku Đorđu Radiću, rodoljubu koji je svoje znanje posvetio Srbiji (FOTO)

B. GRUJIĆ

04. 02. 2021. u 17:58

IZLOŽBA posvećena znamenitom naučniku i poljoprivrednom prosvetitelju dr Đorđu Radiću (1839 - 1922) otvorena je u zrenjaninskom muzeju.

БИО ЈЕ ПРВИ ДОКТОР ПОЉОПРИВРЕДНИХ НАУКА: Изложба о научнику Ђорђу Радићу, родољубу који је своје знање посветио Србији (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Ova postavka će biti dostupna građanima do 2.marta, na zadovoljstvo brojnih Zrenjaninaca, koji imaju sjajnu priliku da upoznaju život i delo poljoprivrednog prosvetitelja i naučnika, rođenog u Velikom Bečkereku.

Dr Radić je bio prvi doktor poljoprivrednih nauka, počasni član Srpske kraljevske akademije i prvi Srbin koji je na univerzitetu u Beču položio doktorat iz filozofije sa poljoprivrednom raspravom, zbog čega ga je Knez Mihajlo Obrenović, više puta pozivao i angažovao, prvi put 1864. godine.

Među brojnim naučnim dostignućima, treba istaći hibridizaciju kukuruza koju je započeo pre nego što je to učinjeno u Americi, dobijanje raznih sorti kukuruza i krompira, kao i novih vrsta povrća, a zaslužan je i za proizvodnju prvog pamuka u Ugarskoj, uvođenje plemenitije rase stoke i izvođenje ukrštanja. Izvodio je oglede sa uzgojem svilene bube.

Zahvaljujući naučnoj delatnosti dr Đorđa Radića, nabavljene su za ono vreme, nove sprave i alati, gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom, a od 2015. godine ulica u industrijskoj zoni u Zrenjaninu, nazvana je njegovim imenom.

- Jedan je iz plejade naučnika koji su se, osim ogromnog znanja, isticali i svojim rodoljubljem, poput Pupina, Tesle, Mike Alasa, Milutina Milankovića, nakon studija se vratio u Srbiju - naglasio je dr Igor Marić, predsednik Saveza inženjera Srbije, na otvaranju značajne izložbe u Zrenjaninu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)