POSLEDNJA ŠANSA ZA LUKU: Počinju borbe za trofej fudbalske Lige nacija

O. M.

14. 06. 2023. u 10:02 >> 10:02

HOLANDIJA i Hrvatska otvaraju plej-of za šampiona UEFA Lige nacija 2022/23. godine, utakmicom na stadionu "De kajp" u Roterdamu ove srede od 20.45.

ПОСЛЕДЊА ШАНСА ЗА ЛУКУ: Почињу борбе за трофеј фудбалске Лиге нација

FOTO: Tanjug/AP

"Oranju" je ovo drugo učešće na finalnom turniru UEFA Lige nacija, ali sada su domaćini, što im daje nadu da će se pokazati bolje nego u završnici prvog izdanja ovog takmičenja, 2018/19. kada je bolja od njih u borbi za pehar bila selekcija Portugala (1:0). 

Ronald Kuman je preuzeo vođenje tima od Luja van Gala posle eliminacije sa Mundijala, iako je legendarni stručnjak ostao neporažen u 20 mečeva - od potonjih šampiona sveta "gaučosa" Holanđani su ispali na penale.

Van Gal je taj koji je "oranje" doveo u priliku da se bori za trofej, pošto je vodio ekipu kroz grupnu fazu Lige nacija. Na tom putu, njegovi puleni su osvojili prvo mesto u grupi A4 ispred Belgije, Poljske i Velsa sa pet pobeda, jednim remijem (kod kuće protiv Poljske 2:2) i bez poraza.

Holandija ima priliku da osvoji drugu veliku titulu u istoriji posle Eura 1988, kada je Ronald Kuman bio nezamenjiv šraf u mašineriji velikog Rinusa Mihelsa - komandant odbrane, začetnik svih akcija ekipe i najveća pomoć u napadu kapitenu Rudu Gulitu i najboljem igraču i strelcu Eura Marku van Bastenu.

Holandija nije dobro počela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj pošto je doživela debakl od 4:0 na stadionu Francuska u Sen Deniju, ali ovaj meč igra se na popularnom "tiganju" gde Holanđani ne znaju za poraz od oktobra 2000. godine. Istina, gubili su u tom periodu kao domaćini, ali samo na Johan Krojf areni u Amsterdamu i na Filips stadionu u Ajndhovenu.

Biće ovo treći međusobni duel reprezentacija sa sličnim rasporedom boja na nacionalnim zastavama, a drugi zvanični posle utakmice za treće mesto na Mundijalu 1998. godine. Tada je slavila Hrvatska sa 2:1, golovima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera, dok je jedini gol za Holandiju postigao Bolo Zenden. Deceniju kasnije sastali su se u prijateljskom meču na Maksimiru, a Holandija je pobedila sa 3:0 golovima Džonija Hejtinge, Klas-Jana Huntelara i Jana Venegor of Heselinka.

Hrvatska dolazi u Roterdam u nešto podmlađenom sastavu u odnosu na onaj koji je izborio bronzu na prethodnom Mundijalu, ali sa glavnim kreatorom te medalje i one srebrene sa prethodne smotre svetskog fudbala. Za Luku Modrića, a time i za ovu generaciju "kockastih", treće izadanje Lige nacija verovatno je poslednja prilika da se domognu nekog trofeja. 

"Vatreni" su do plej-ofa stigli kao prvi u grupi A1, iako početak takmičenja nije obećavao takav ishod. Prvi meč doneo je hladan tuš na Gradskom vrtu u Osijeku gde je Austrija odnela pobedu od 3:0. U sledećem kolu Hrvatska je teškom mukom, iz penala u 83. minutu izborila remi sa Francuskom, ali je posle te utakmice ostvarila četiri pobede i sa bodom ispred Danske prošla na Fajnal-for.

Posle povratka sa Mundijala Hrvatska je odigrala dve utakmice u okviru kvalifikacija za EURO. U prvoj je ponovo uspela da ne pobedi u Splitu, bilo je samo 1:1 protiv Velsa (Kramarić - Broadhed), ali je u drugoj golovima Matea Kovačića sa 2:0 savladala Tursku u gostima.

Hrvatski "izbornik" Zlatko Dalić se nada da će impresivna forma ekipe kao i iskustvo koje su njegovi puleni sticali na poslednja dva Mundijala doneti pobedu nad Holandijom i kasnije u finalu nad boljim iz utakmice Španija - Italija, ali je Holanđane označio kao „najtežeg protivnika na turniru“ uoči ovog okršaja. 

Hrvatska je na dosadašnjih osam gostovanja u Ligi nacija ostvarila pet poraza i tri pobede, sve tri na poslednja tri meča na strani."Vatreni" su u prvom izdanju LN zauzeli poslednje mesto u grupi, ali ih je ispadanja spasila promena sistema takmičenja. U drugom izdanju su zadržali status člana A divizije zahvaljujući boljoj gol-razlici od Švedske, a sada, u trećem su na dobrom putu da se ponovo nađu na pobedničkom postolju.

Veliku prepreku na tom putu Daliću i njegovim "dečkima" može da predstavlja činjenica da će na travu "De Kajpa" istrčati bez stuba odbrane Joška Gvardiola.

 

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1X&0-3 (kvota 1,65)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I RUSI SU ZATEČENI: Evo kakvu je sad odluku doneo Ramzan Kadirov

I RUSI SU ZATEČENI: Evo kakvu je sad odluku doneo Ramzan Kadirov

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini uveliko u trećoj godini otkako je počeo u februaru 2022, čak i oni koji nisu pomno pratili situaciju u Rusiji u međuvremenu su veliki broj puta informisani šta radi prvi čovek Čečenije Ramzan Kadirov, jedan od najvećih poštovalaca ruskog predsednika Vladimira Putina. Ipak, ono što je ovih dana odlučila pomenuta "glava Čečenske Republike", kako mu glasi zvanična titula, zbunilo je i rusku javnost - u dva navrata.

24. 05. 2024. u 13:58 >> 14:39

Komentari (0)

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)