SEĆATE LI SE GURBANA GURBANOVA? Poljski Rakov dočekuje ekipu koju s klupe predvodi dželat Srbije i Crne Gore

O. M.

26. 07. 2023. u 13:57 >> 13:57

ŠAMPION Poljske Rakov iz Čenstohove dočekuje azerbejdžanskog prvaka Karabag u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Utakmica se igra na Gradskom fudbalskom stadionu Rakov u Čenstohovi sa početkom od 20 časova i 15 minuta.

СЕЋАТЕ ЛИ СЕ ГУРБАНА ГУРБАНОВА? Пољски Рaков дочекује екипу коју с клупе предводи џелат Србије и Црне Горе

Foto: Profimedia

Rakov je prošle sezone postao šampion Poljske, prvi put u preko sto godina dugoj istoriji (osnovan je 1921. godine kao FK Rakovija). Prethodno su "medaljoni" dve godine uzastopno osvajali Kup Poljske i istovremeno zauzimali druga mesta u Ekstraklasi. Oba puta su za šampionom Legijom, odnosno Lehom, zaostajali pet bodova, dok su u prošloj, šampionskoj sezoni ovim ekipama pobegli devet, odnosno 14 bodova.

U prethodne dve sezone evrokupova nisu imali sreće pošto su oba puta ispadali u plej-ofu za Ligu konferencija. Pre dve godine ih je izbacio Gent ukupnim rezultatom 3:1 (0:1, 3:0) dok su prošle godine bili veoma blizu, ali je praška Slavija prošla na produžetke (2:1 i 0:2).

Ove sezone cilj kluba je da se obezbedi plasman u grupnu fazu bilo kog evropskog takmičenja. Za sada su dobro počeli s obzirom na to da su u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ukupnim rezultatom 4:0 eliminisali estonsku Floru.

Odbrana je ključni deo tima koji sa klupe predvodi David Svarga. Od početka sezone, u prethodne četiri utakmice, nisu primili nijedan gol. Posebno su jaki kada igraju kod kuće, gde u poslednjih sedam evropskih okršaja nisu poraženi.

Za razliku od današnjeg rivala, Karabag se može pohvaliti zavidnim uspehom na evropskoj sceni. Od sezone 2014/15. "konjanici" redovno igraju grupnu fazu nekog od tri evropska klupska takmičenja, a prošle godine bili su nadomak plasmana čak u osminu finala Lige konferencija, ali ih je zaustavio Gent i to tek posle izvođenja jedanaesteraca.

Još jedna razlika u odnosu na poljsku ekipu je ta što se igra Karabaga zasniva na jakom napadu. Pokazali su ozbiljan napadački potencijal već u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Linkoln Red Impsa, savladavši ih ukupnim rezultatom 6:1.

Najzaslužniji za ovakav stil igre je legendarni Gurban Gurbanov, koga stariji ljubitelji fudbala u Srbiji i Crnoj Gori ne pamte po dobrom iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2004. godine. On je na klupi Karabaga već 15 godina, što je u današnjem fudbalu istinska retkost.

Međutim, Karabag je izgubio četiri od poslednjih pet evropskih gostovanja. Oni će se Rakovu suprotstaviti oslabljeni za povređenog Abasa Huseinova, odnosno suspendovanog Kevina Medina. 

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1 (kvota 2,02)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

Imajući u vidu da rat u Ukrajini uveliko u trećoj godini otkako je počeo u februaru 2022, čak i oni koji nisu pomno pratili situaciju u Rusiji u međuvremenu su veliki broj puta informasani šta radi prvi čovek Čečenije, Ramzan Kadirov, jedan od najvećih poštovalaca ruskog predsednika Vladimira Putina. Ipak, ono što je sada odlučila pomenuta "glava Čečenske Republike", kako mu glasi zvanična titula, zbunila je i rusku javnost.

21. 05. 2024. u 20:03

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)