TREĆA SREĆA ZA "KONJANIKE" ILI NOVA POBEDA "FARMACEUTA"? Karabag dočekuje Leverkuzen na stadionu koji nosi ime "dželata Nemaca"

O. M.

07. 03. 2024. u 12:31

U prvom meču osmine finala Lige Evrope, Karabag dočekuje Bajer Leverkuzen. Utakmica se igra u četvrtak od 18 časova i 45 minuta na stadionu "Tofik Bahramov" u Bakuu.

ТРЕЋА СРЕЋА ЗА КОЊАНИКЕ ИЛИ НОВА ПОБЕДА ФАРМАЦЕУТА? Карабаг дочекује Леверкузен на стадиону који носи име џелата Немаца

Profimedia/ IMAGO

Čovek po kome je ovaj stadion dobio ime nije u lepom sećanju Nemcima, jer je Tofik Bahramov bio pomoćni sudija na finalnoj utakmici Mundijala 1966. godine i "zaslužan" je što je Englezima priznat najkontroverzniji gol u finalima. Niko do danas nije siguran da li je lopta posle šuta ser Džefa Hersta prešla celim obimom gol-liniju, osim Bahramova. Kada su ga, godinama kasnije, pitali kako je tako siguran, odgovorio je - "zbog Staljingrada!".

Domaći tim je u baražu za osminu finala savladao Bragu ukupnim rezultatom 6:5, dok su se gosti plasirali direktno, posle prvog mesta u grupi.

Azeri su u Bragi pobedili sa 4:2, ali su u revnašu umalo od gotovog napravili veresiju jer su Portugalci posle 90 minuta imali 2:0, a pet minuta pre kraja produžetaka 3:1. Oba ta rezultata odvela bi meč u jedanaesterce, ali je Karabag, koji je od 57. minuta igrao sa desetoricom (Kafarkulijev dobio dva žuta za tri minuta), uspeo da smanji na 2:3 u drugom minutu zaustavnog vremena, što je izazvalo nerede na stadionu i na ulicama Bakua.

A ime trenera Karabaga nije u lepom sećanju ljubiteljima fudbala u Srbiji i Crnoj Gori, jer je reč o legendarnom Gurbanu Gurbanovu, strelcu tri od četiri gola kojima je Azerbejdžan zaustavio našu reprezentaciju u kvalifikacijama za Euro 2004.

Gurbanov je na klupi Karabaga od 2008. godine i od tada je "konjanicima" doneo devet šampionskih naslova i pet nacionalnih kupova.

Gol Karabaga brani ruski internacionalac Andrej Lunjov koji je do 2021. godine bio član Leverkuzena, ali je upisao samo nekoliko nastupa za "farmaceute".

Leverkuzen je neporažen ove sezone, u 34 takmičarske utakmice i dve prijateljske zvanične. U nedelju su izabranici Šabija Alonsa pobedili Keln sa 2:0 i zahvaljujući remiju Bajerna protiv Frajburga otišli na "+10". Sve su bliže ispisivanju istorije i brisanju podrugljivog nadimka "Neverkuzen".

Inače, Karabag i Bajer su bili u istoj grupi Lige Evrope. "Farmaceuti" su imali stoodstotni učinak, a "konjanici" su ostvarili tri pobede i remi, uz dva poraza od Bajera (0:1, 1:5).

Bajer je i dalje bez najboljeg strelca Viktora Bonifasa, ali u njegovom odsustvu razigrali su se Frimpong i Grimaldo.

NAŠ TIP: 3+ (kvota 1,72)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU "KLADIONIČARSKIH PRIČA"

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)