BEZ PREPREKA DO JEFTINIJEG PRIKLJUČKA: Sve spremno za povoljnije uvođenje gasa u domaćinstva, plaćaće se na rate

E. B. TALIJAN

23. 02. 2021. u 11:00

БЕЗ ПРЕПРЕКА ДО ЈЕФТИНИЈЕГ ПРИКЉУЧКА: Све спремно за повољније увођење гаса у домаћинства, плаћаће се на рате

Arhiva

OTKLONJENA je glavna prepreka za sprovođenje dugo najavljivane akcije jeftinijeg uvođenja gasa u domaćinstva po ceni od 780 evra na tri godine. To je učinjeno krajem prošle sedmice, izmenama Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, koji je u nadležnosti Ministarstva građevine.

Promena ovog akta omogućava da se ukinu visoke takse lokalnih samouprava koje su građanima uvećavale trošak za priključak od 400 do 1.300 evra. Ovo je bio razlog što su mnogi potrošači odustajali od uvođenja gasa, koji je na duži rok najisplativiji i ekološki najprihvatljiviji energent.

U ovom trenutku, kako saznaju "Novosti", sve je obezbeđeno za priključivanje 350.000 domaćinstava. Potrošači sada imaju mogućnost da, u delovima Srbije gde postoji izgrađena mreža, uvedu gas po ceni od 780 evra, koju će otplaćivati na 36 mesečnih rata. Kako smo ranije pisali, "Srbijagas" je za to dobio saglasnost i drugih distributera i proizvođača gasne opreme. Potrošači će, verovatno, moći i troškove projekta za priključak da izmire kroz 36 rata.

Na plavi energent greje se tek oko 300.000 domaćinstava u Srbiji, a u planu je da do kraja 2022. godine, na gasovod bude priključeno njih 550.000. Time će se smanjiti zagađenje, koje je sada najveće u prestonici zbog individualnih ložišta.

Ministarstvo građevinarstva navodi da su građani prilikom uvođenje gasa do sada plaćali i do 200.000 dinara za pribavljanje dokumentacije, koja obuhvata lokacijske uslove za izgradnju priključka, rešenje o odobrenju za izvođenje radova i prijavu početka radova.

U SRBIJI UPOLA JEFTINIJE

MINISTAR energetike Zorana Mihajlović je nedavno izjavila da prosečno domaćinstvo mesečno plaća 20 evra više zato što nema nikakve konkurencije na našem tržištu gasa. Međutim, prema poslednjim podacima "Evrostata", u Srbiji je gas gotovo upola jeftiniji u odnosu na prosek 27 članica EU. U našoj zemlji građani plaćaju 3,37 evra za 100 kilovat-sati, a u EU 6,56 evra. Značajnije niže cene od Srbije imaju samo tri zemlje - Gruzija 1,39 evra, Ukrajina 1,81 i Turska 2,39 evra. Nešto jeftiniji plavi energent od naše zemlje imaju i Latva 3,15 evra i Mađarska 3,19 evra. U ostalim državama je skuplji. U BiH košta 3,74, Hrvatskoj 3,89 evra, a u Severnoj Makedoniji 5,44 evra...

- Izmenama Pravilnika je obezbeđeno da troškovi koje će potrošači snositi budu umanjeni i do 100.000 dinara, a oni će plaćati samo cenu tipskog priključenja na sistem za distribuciju prirodnog gasa - ističu u Ministarstvu. - Imajući u vidu da su više od 95 odsto potencijalnih korisnika građani sa objektima površine do 400 kvadratnih metara, a to su porodične kuće, vile, vikendice i letnjikovci, procena je da će im ovakva izmena znatno olakšati prelazak na plavi energent.

Kako bi se obezbedilo da priključenje na gas i dalje bude bezbedno i tehnički sigurno, Ministarstvo građevinarstva je o navedenim izmenama pravilnika pribavilo i pozitivno mišljenje MUP, dok se JP "Srbijagas" obavezalo da nedvosmisleno snosi odgovornost za tehničku bezbednost svojih instalacija, uključujući i kućne gasne priključke.

Građani se od jula prošle godine, kada je prvobitno bilo najavljeno da startuje priključivanja po nižim cenama, prijavljuju "Srbijagasu". To preduzeće je za sve delove zemlje formiralo radne jedinice koje se bave ovom problematikom.

"TRANSBALKANSKI KORIDOR"

 

IZGRADNJA "Transbalkanskog koridora" važna je za Srbiju, jer će omogućiti bolju i kvalitetniju snabdevenost električnom energijom, smanjiće gubitke i povezati našu zemlju sa regionom. Ovo je juče izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović posle potpisivanja Sporazuma o dodeli investicionih sredstava za deonicu Obrenovac - Bajina Bašta, u okviru tog projekta.

- Ukupna vrednost koridora, koji će biti dug 321 kilometar, iznosi 157 miliona evra - kazala je ministarka. - Ovim sporazumom je za deonicu Obrenovac - Bajina Bašta, čija će dužina biti 109 kilometara, obezbeđen grant od 12,5 miliona evra. NJena ukupna vrednost je 60 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

pisi propalo

23.02.2021. 11:35

780€ + котао + скупље од грејања на чврста горива. Да не говоримо како велики број људи нема пара ни за дрва већ сече све ван контроле, довлачи, иверице, прагове од шина, палете...све што гори. Не да прикључак мора да буде бесплатан већ да се субвенционишу и дају на рате котлови, инсталације и смањи цена гаса. То ако желе да се бар неко прикључи. За масовно и ефекте у екологији мора и више од тога да се уради. Ово неће проћи. Криминал чист. Толико да им плаћаш само да би користио скупљу опцију???

nenad

23.02.2021. 12:18

S obzirom da zivimo u Srbiji, nista nije jednostavno kao što se navodi. Ne mozete dobiti priključak za gas ukoliko vam objekat nije legalizovan iako plaćate celog života porez na tu kuću i imate gradjevinsku dozvolu. To niko gore nije napisao. Takodje nije ni napisao da se legalizacija moze zavrsiti jedino ako date pare tamo gde treba, jer legalnim putem mozete samo da bacite pare na razne projekte, i da dobijete odgovor FT1P.

Dejan

23.02.2021. 17:11

Ma kada ce cena gasa pojeftiniti. Gluposti su sto se uporedjuju cene sa drugim zemljama. Njima su plate bolje. Pusten gas kroz Srbiju a cena kubika nepromenjena,svasta.Sta nas briga za taj tok kada mi gradjani od toga nemamo nista.