KOMENTAR: Đokonda

Marina Mirković

30. 01. 2024. u 16:33

VIŠE od pola milenijuma je minulo otkako je majstor zabeležio taj tajanstveni poluosmeh.

КОМЕНТАР: Ђоконда

Marina Mirković

Više od pet stotina godina ona zagonetno gleda. Od toga, duže od dva veka njen dom je Luvr. Privilegiju da Đokondin osmeh i pogled imaju samo za sebe imali su kraljevi, poput Franja I, poslednjeg Da Vinčijevog poslodavca, i Luja XIV, a i Napoleon ju je izneo iz Luvra da bi je okačio u svojoj spavaćoj sobi... Posle toga je vraćena u Luvr, da bismo u posmatranju remek-dela mogli da uživamo svi.

Kradena je u pokušaju da je "vrate kući, u Italiju", te ipak srećno vraćena u Luvr. Sredinom pedesetih godina prošlog stoleća napadnuta je kiselinom, koja je ozbiljno oštetila donju polovinu slike, a odmah potom, pred kraj iste godine, posetilac je na Mona Lizu bacio kamen!

Imala je potom malu turneju, obišla Njujork, Tokio, Moskvu, a po povratku u Luvr je smeštena ispod neprobojnog stakla.

Ipak, i tako zaštićenu, nedodirljivu, gađali su je - šoljom za čaj. Pa tortom - sve uz glasan poziv ljudima da "misle na Zemlju"!

Svi smo o njoj učili u školama, verovatno je najpoznatije umetničko delo na svetu, svakako da sve što se desi ili uradi "Mona Lizi" nepogrešivo privlači pažnju. Pa opet - za šta li im je ona kriva? I kakve ona veze ima sa svim tim, što budi bes u prosečnom aktivisti, i to (samozvanom) "ekološkom"? Kako li izgleda taj tok misli koji kao početak revolucije, ili borbe za rešavanje velikih svetskih problema, vidi - napad na "Mona Lizu"?

Na primer... supom iz konzerve! A cilj akcije je, naravno - promovisanje prava na zdravu i održivu hranu! Što verovatno baš nikome na svetu ne bi bilo jasno, da nam to nisu "nacrtali" oni koji su preuzeli odgovornost za napad supom na to, valjda najgledanije staklo na svetu, objavivši da je to "početak kampanje građanskog otpora, koja nosi jasan zahtev, obezbeđivanje održive proizvodnje hrane".

Kako li bi se njima moglo nacrtati, da stvarno shvate, vide i čuju, ono što je i poluzainteresovanom posmatraču očigledno - birajte prave mete, manite se "Mona Lize", ona je da se gleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024