NEĆE MOĆI: Zovite Marića (ne Milomira)

Filip Rodić

04. 02. 2024. u 13:33

ZAŠTO je oduzimanje uloge Bikoviću više od pukog poništavanja i kakve to veze ima sa užasnom situacijom na Kosovu i Metohiji?

НЕЋЕ МОЋИ: Зовите Марића (не Миломира)

Foto Z. Jovanović

SEĆAM se, bilo je to čini mi se 2017, kako mi je prijatelj, filmski producent shvatanja malo konzervativnijih od proseka, oduševljen govorio o mladom srpskom glumcu u uspo­nu Milanu Mariću, i koliko mu je bilo drago što je dobio šansu da glumi velikog ruskog pisca Sergeja Dovlatova u filmu koji se u to vreme snimao u Rusiji. Film govori o borbi umetnika protiv komunističke represije i cenzure. Označen kao ideolo­ški nepodoban i nepriznat u rodnoj zemlji, Dovlatov je 1979. godine napustio SSSR i otišao u SAD da bi se tamo ostvario kao veliki književnik.

Od tada do danas situacija se potpuno obrnula - sada su mnogo manje šanse da neko zbog političke nekorektnosti (čak ne zbog ideoloških stavova) bude proskribovan u Rusiji, nego na "demokratskom" Zapadu. O tome svedoči i otkaz koji je dobila zvaničnica grada Kelna Simona Baum jer je učestvovala na skupu u organizaciji Alternative za Nemačku, trenutno druge poli­tičke snage u zemlji. Baumova je, inače, član Hrišćansko-de­mokratske unije koju je ranije predvodila Angela Merkel.

O OVOME svedoči i najnoviji slučaj sa srpskim glumcem ko­jem se pripisuje ruski pedigre, Milošem Bikovićem. On je poništen jer ga je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova optužilo (bez ikakvih dokaza, što ističu i zapadni mediji) da "podržava genocid i kr­ši međunarodno pravo" glumeći u filmovima "ruskih propagandista kao što je Nikita Mihalkov". Bio bi verovatno i Marić u sličnom pro­blemu da nije na vreme shvatio kakvi vetrovi duvaju i odakle, pa je glumu u ruskim filmo­vima zamenio glumom u projektu Haškog tribunala o užasima srpskog "genocida" u Srebrenici. Sada, s obzirom na svoje "pravoverne stavove", Marić ima priliku da zameni Bikovića u seriji HBO iz koje je ovaj izbačen i bude njihov drugi izbor.

DRUGI izbor NVO-a, pardon HBO-a može da bude i bilo koji drugi iz plejade srpskih glumaca koji se guraju na binama prozapadne opozicije, te regi­onalnim i luksemburškim me­dijima, osuđujući svoju zemlju. I ovako su se već navikli da lešinare i izvlače korist iz tuđe nesreće. Baš da vidimo koliko će njih hipersenzitiv­nih na nepravdu dići svoj glas protiv ove, nesporno je, neprav­de. Isto onoliko koliko ih je ustalo i protiv nepravde nane­te onomad Nenadu Jezdiću jer se usudio da radi svoj posao pri­likom otvaranja auto-puta "Mi­loš Veliki" (o čemu sam pisao u tekstu "Slučaj Nenad Jezdić" 2019).

Nezgodno je za karijeru. Biković je, sa druge strane, u jeku sukoba grupe prosvetljenih glumaca i srpskih vlasti, digao svoj glas protiv onoga što je smatrao nepravednim.

Ali zašto mislim da se sada­šnji "slučaj Biković" može povezati i sa progonom Srba na Kosovu i Metohiji? Više je razloga. Biković je kažnjen jer nije osudio Rusiju (pošto za to da podržava "genocid" ni sami Ukrajinci nemaju do­kaza). Izvesno je da je intenzi­viranje progona Srba s Kosova povezano sa odbijanjem Srbije da osudi Rusiju, odnosno da joj uvede sankcije. Kažem da je ovo izvesno jer je Evropska unija nameravala da se žestoko obra­čuna s nepoćudnom Mađarskom zbog odbijanja da bezrezervno podrži kijevski režim. Pored demokratskog oduzimanja pra­va glasa Budimpešti (o čemu je pisao "Politiko"), Brisel je nameravao da Mađarskoj nanese i ozbiljne ekonomske udare, od obaranja vrednosti forinte, do odvraćanja investitora (o če­mu je pisao "Fajnenšel tajms", tvrdeći da je imao uvid u plan Brisela). Ako su bili spremni da idu ovako daleko u delovanju protiv jedne od svojih članica, na šta su sve spremni kada je u pitanju Srbija.

TAKOĐE, treba imati na umu da, iako Ukrajina kao država nije baš tvorevina Kolektivnog zapada, aktuelni kijev­ski režim to jeste, a to su isto i vlasti u Pri­štini. Simbioza je is­ta. Odnos Zapada prema progonu pravoslavne crkve u Ukrajini i na "Kosovu" je isti.

Istina je da je najno­viji progon Srba na Kosovu i Metohiji, kao što mnogi kažu, posledica či­njenice da Srbija odbija da uve­de sankcije Rusiji, ali je isto tako činjenica da je tog progona bilo i pre nego što je bilo ko na ovome svetu uopšte i pomislio da bi Kolektivni zapad Rusiji mogao da uvodi sankcije, a isti­na je i da bi ga bilo i kada bi Srbija popustila. Razlika je samo u tome što tada više ne bi imala ni ovakvu, kakvu-takvu, podršku Rusije. Uostalom, nije jedini cilj Zapada, kada je Srbija u pitanju, uvođenje tih sankcija. Važniji strateški cilj je pri­znavanje secesije naše južne pokrajine.

ISTI ovi koji biraju Marića umesto Bikovića ponovo tvrde da je za tragediju koja se odigra­va pred našim očima na Kosovu i Metohiji kriv Beograd. Drugi smatraju da je Beograd previše pasivan u odnosu na stradanje svog naroda. Ovo je, možda, i istina, ali ne vidim održivu alternativu. U stvari, Srbija ima samo jednu jaku kartu koju može odigrati na Kosovu i Me­tohiji, ali je za nju još prerano, a svaki dobar kartaš će vam reći da jedna karta, koliko god dobra bila, gubi svaku vrednost ako se odigra prerano, kad joj vreme nije.

Mrak koji se spustio na Kosovo i Metohiju ovih dana je veoma gust, gušći možda nego ikada pre. Ali opšte je mesto da je mrak najgušći upravo pred svitanje i da treba izdrža­ti do zore koja će neizbežno svanuti. A sada se sa istoka, na horizontu, već naziru prvi zraci Sunca. A o kritikama da se bavimo Bikovićem dok nam otimaju zemlju? Kao što vidite mislim da su ta dva nerazdvoj­na i plod istog zla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!