SPOMENICI

Milica Stanojković

20. 02. 2024. u 10:00

NADAHNUTA svojom "bogatom" istorijom i znamenitim ličnostima, "ponosita najdemokratskija država na Balkanu" tzv. Kosovo, za 16 godina svog postojanja, odala je priznanje mnogima koji su je zadužili.

СПОМЕНИЦИ

Foto: N.Skenderija

Priština se potrudila da najpre, zahvali svojim najvećim saveznicima, koji su joj udahnuli život na srpskim kostima, dajući joj zaleđinu da na temeljima otimanja tuđe zemlje i progona jednog naroda, sklepaju svoju tvorevinu.

Tako su redom nicali spomenici američkoj državnoj sekretarki Medlin Olbrajt u čast njenog doprinosa "oslobođanju Kosova". U bronzi je izliven Vilijem Voker, tvorac monstruozne laži da su u Račku ubijeni albanski civili, a ne teroristi OVK. Imaju i obeležje i auto-put koji se zove po Bilu Klintonu. Deo saobraćajnice od Gnjilana do Uroševca nazvan je po Bou Bajdenu, preminulom sinu aktuelnog predsednika SAD, koji je svojevremeno volontirao na Kosovu i Metohiji.

U međuvremenu, kultura sećanja je "sazrela", pa su na red došli i domaći "heroji". Obeležavajući nedavno samoproglašenu nezavisnost, u južnoj Mitrovici otkriven je spomenik "oca nacije" Adema Jašarija, a u Peći predsednika Ibrahima Rugove. Vrhunac ovog odavanja zasluga ipak je, bista aktuelnom premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju, podignuta u selu Perane, u Podujevu. Na njoj je utisnuto Aljbin Kurti - poslednja nada.

Idejni tvorac je verovatno mislio na nadu koju je Kurti udahnuo srpskom narodu na KiM. Svakodnevnim zastrašivanjima, neosnovanim hapšenjima i tamničenjima, ukidanju dinara, plata i penzija, ulivajući im tako nadu da mogu da istraju na svojim vekovnim ognjištima. A u toj nadi, 13 odsto Srba u poslednjih godinu dana napustilo je KiM. Zasluge idu u za pucnjeve u srpsku decu na Badnji dan, skrnavljenje grobova, srpskih svetinja. Spisak je nepregledan.

I s obzirom na kratko postojanje ove narko-države, distance nema. Razrađena je praksa podizanja obeležja za života - dok zasluge "znamenitih" ne načne zub vremena ili dok ne završe u Hagu kao Hašim Tači zvani Zmija. Naravno, ako to dozvole njihovi bronzani ktitori s one strane Atlantika...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!