Lečić, Vučić i srpski Me too

Piše: Milan Babović, zamenik glavnog urednika

08. 03. 2024. u 07:00

SVESNO preuzimam rizik da ovaj tekst završi u feminističkoj kritičkoj analizi antirodnih diskursa neke studentkinje na Fakultetu političkih nauka ili, pak, u fejsbuk-objavi negdašnje dobitnice nagrade "Dragiša Kašiković". No, nije muški plašiti se.

Лечић, Вучић и српски Ме too

Foto D. Milovanović

Bez uvijanja - prisustvujemo javnom linču Branislava Lečića od strane inkvizicije oličene u domaćoj imitaciji američkog pokreta Me too. Ne prvi put, pojedini mediji i glumčeve kolege preuzeli su pendrek-pravdu Gavrila Milentijevića, filmskog komandira stanice milicije Gornje Polje, želeći da hapse i presuđuju pre suda. Sada je srpskog Harvija Vajnstina iz kadra izbacila Anđela Jovanović, "zbog neprijatnog događaja iz prošlosti, koji je imala sa njim", ne precizirajući šta se tačno dogodilo. Lični čin na koji ona svakako ima pravo, ali nam maglovitost oko samog događaja podgreva sumnju da je reč o nastavku bespoštednog obračuna sa Lečićem. U suprotnom, mlada zvezda sigurno bi podnela tužbu ili prijavu kada se ta naprijatnost desila i ne bi čekala da je na nju podseti prokazani kolega tek kada su se sučelili na setu "Radio Mileve".

Komesarski maniri nazovigrađanske savesti i budnosti uvežbavani su na Lečiću i pre ove epizode sa Jovanovićevom. Toplog zeca je prolazio i pošto je pravosnažno oslobođen optužbe za silovanje Danijele Štajnfeld. To, međutim, nije smetalo njegovim esnafskim saborcima da ga i dalje valjaju u katran i perje. Podsetimo se, recimo, da je Atelje 212, i pošto je Apelacija "presekla" u glumčevu korist, povukao svoju predstavu iz žiriranja na festivalu u Brčkom, jer je Lečić sedeo u komisiji:

- Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Štajnfeld, ali je sve u vezi s tim slučajem stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet - obrazlagao je tom prilikom Sandokan Kokan Mladenović, žaleći, verovatno, što Lečić nije javno obešen na Terazijama.

U istragu se uključila i Vedrana Rudan, koristeći originalne alate u svojoj sudskoj praksi:

- Ne moram da čujem svedočenje nijedne žene, dovoljno mi je da vidim njegov pogled.

Na stranicama lista "Danas" Snežana Penev se ne može načuditi:

- Pitam se i ne razumem, koji reditelj i koji producent je došao na ideju da angažuje Lečića.

Krug zatvaraju Šolakovi novinari istraživači sa Nove S:

- Slučaj Lečić: Kako nam je Anđela Jovanović pokazala da senka sumnje prati optužene za seksualno zlostavljanje, čak i kada nisu osuđeni.

Foto: D. Milovanović

Na N1 su bili kreativniji, pa su ovu temu proširili seksualnim uznemiravanjem na fakultetima i na, pogađajte koga?

- Jedna od devojaka s Fakulteta bezbednosti napisala je da se profesor, svestan da radi stvari koje nisu dozvoljene, vrlo često poziva na svoje poznanstvo sa Aleksandrom Vučićem - ispričala je u kameru luksemburške televizije Jelena Riznić, aktivistkinja Ženske solidarnosti i članica levičarske organizacije Marks 21.

Eto tako poimaju slobodu i pravdu monopolisti demokratije i dežurni prevaspitači Srba. Autokolonijalne feministkinje nikada neće zagrliti Dragicu Gašić, jedinu Srpkinju u Đakovici. Nikada neće reći maloj Pavlini Radovanović iz Orahovca da "NIJE SAMA".

Nažalost, ekskluzivni uvoznici "ljudskih prava" i feminizma u Srbiji su beskrupulozne sluškinje Lore Buš i Hilari Klinton i nemaju nikakve veze sa našim majkama, ženama, sestrama. Neke od njih danas će marširati na Slaviji "suočene sa ozbiljnom krizom gde su instituticije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi nasilje". Kažu da zauzimaju "prvu liniju u osvajanju slobode". Živeo Osmi mart!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!