NEGIRAO SRPSKU TRADICIJU NA KIM: Kad američki ambasador prisvaja - tuđe

Vuk MIJATOVIĆ

21. 08. 2020. u 11:40

REČ o svesnoj političkoj manipulaciji i pokušaju prepravljanja istorije i sećanja.

НЕГИРАО СРПСКУ ТРАДИЦИЈУ НА КИМ: Кад амерички амбасадор присваја - туђе

Novosti

AMBASADOR Amerike u Prištini, Filip Kosnet, sigurno je dobro upoznat sa, pomalo rogobatnim, terminom - kulturalna aproprijacija. Za one koji nisu, evo kratkog objašnjenja - reč je o fenomenu da na nekom prostoru dominantna kultura preuzima kulturno nasleđe i običaje manjinske kulture i koristi ih na način koji je eksploatatorski ili uvredljiv za pripadnike te kulture.

Pokušaj aproprijacije je, na primer, kada (Severna) Makedonija podigne spomenik Aleksandru Makedonskom, nastojeći da ga prisvoji i predstavi kao oca nacije. Ili kada Hrvatska proglasi Nikolu Teslu za Hrvata, potpuno ignorišući činjenicu da je pripadnik manjinskog naroda koji je, još za Teslinog života, postao žrtva genocida na teritoriji te države.

Ili, što je Kosnetu sigurno bliže, kada se NFL klub zove "Vašingtonski crvenokošci" i ima maskotu Indijanca, čime desetinama godina vređa preostale pripadnike starosedelačkih kultura Severne Amerike. (Baš su ovih dana konačno doneli odluku da, zbog kontroverzi, promene ime u Fudbalski klub Vašington.)

Morao bi, onda, Kosnet da zna da je svojim tvitom u kojem Dečane svrstava u "kosovsko nasleđe", učestvuje u pokušaju aproprijacije daleko opasnijem od svih pomenutih. Jer je reč o svesnoj političkoj manipulaciji i pokušaju prepravljanja istorije i sećanja, kako bi se, u skladu sa interesima aktuelne političke elite na Kosovu osnažili zahtevi za mesto Prištine u UN. Po cenu brisanja vekova srpske tradicije na KiM.

Morao bi da zna i da je tako nešto nedopustivo u savremenom svetu i da standarde koji važe u njegovoj zemlji, primeni i na Balkan. I da se, šta god on lično mislio o Balkanu, o Srbima ili Albancima, izvini za ovaj nespretni pokušaj negiranja srpske tradicije na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!