TRAŽE NA UVID KONTAKTE S VUKOM JEREMIĆEM: Istraga u SAD o mutnim poslovima Bajdenovog sina

D. M.

14. 02. 2023. u 07:00

DA li je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić na bilo koji način upleten u korupcionašku aferu koja potresa Ameriku i u čijem središtu je porodica predsednika SAD Džozefa Bajdena moglo bi da bude poznato najkasnije do 22. februara.

ТРАЖЕ НА УВИД КОНТАКТЕ С ВУКОМ ЈЕРЕМИЋЕМ: Истрага у САД о мутним пословима Бајденовог сина

Foto promo

Naime, to je rok koji je predsedavajući Komitetom za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma Kongresa SAD Džejms Komer, koji je pokrenuo istragu, dao Bajdenovom sinu Hanteru da dostavi "dokumente, zapise ili komunikaciju" sa dugačkom listom ljudi i kompanija, među kojima je i Jeremićevo ime.

Džo i Hanter Bajden / Foto AP

Istraga: Džozef i Hanter Bajden

U dopisu koji je republikanski poslanik Komer poslao Bajdenu junioru 8. februara, a u koji su "Novosti" imale uvid, traži se da bude dostavljena sva dokumentacija u vezi sa kontaktima koji su sa navedenim licima i firmama ostvarena u periodu od 12 godina - od 20. januara 2009. do 20. januara 2021.

Kako se navodi u dopisu, istraga je pokrenuta kako bi se istražile veze predsednika Bajdena, Hantera i njegovih saradnika "sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama i praksama, u cilju prodavanja uticaja kako bi generisali milione dolara za porodicu Bajden".

- Dokazi pokazuju da ste učestvovali u stranim poslovima sa pojedincima koji su bili povezani sa Komunističkom partijom Kine i primali značajne sume novca od stranih kompanija bez pružanja ikakvih poznatih legitimnih usluga - navodi se u dopisu kongresmena Komera Hanteru Bajdenu.

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Pojedini američki mediji spekulišu da je do kontakta Hantera i Jeremića došlo još 2014, a da su oni intenzivirani 2016. godine, uoči kandidature lidera NS za generalnog sekretara UN. Kako navodi "Vašington fri bejkon", Jeremić je lobirao za američku podršku prilikom glasanja na Ist Riveru. S druge, strane, on je navodno trebalo da obezbedi finansijske kontakte sa Hantera Bajdena u inostranstvu, pre svega u Kini, Hongkongu...

Branko Branković, nekadašnji ambasador pri UN, kaže za "Novosti", da se ovde, osim eventualnog krivičnog aspekta, otvara još jedan - moralni:

- Ako se ispostavi da je on umešan u razne privatne biznise i kombinacije, postavlja se pitanje da li je zloupotrebio podršku Srbije da predstavlja našu zemlju najpre kao predsedavajući Generalnom skupštinom 2012-2013, a zatim i u trci za generalnog sekretara UN. Onda bi se moglo postaviti pitanje i da li zloupotrebio budžet od milion i po evra koji je od Vlade svojevremeno dobio za svoj kabinet u Njujorku, dok je bio predsedavajući GS.

LIDER NS: BILO BI LEPO DA JE ISTINA

VUK Jeremić se o celom slučaju za sada kratko oglasio na Tviteru:

- Baražna vatra iz režimskih medija, raspredaju kako sam sa sinom predsednika SAD zarađivao milione i drmao svetskom politikom, na osnovu članka sa sajta poznatog po teorijama zavere. Ne bi bilo loše da je istina, ali u stvari sve je samo zbog rasta rejtinga - naveo je lider Narodne stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (71)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove