JURE BAJDENOVE, A ISTERALI VUKA: Lider Narodne stranke u središtu istrage koja se vodi protiv porodice američkog predsednika

D. M.

23. 02. 2023. u 07:00

SAMO nekoliko dana nakon što je poručio da su neistinite tvrdnje da je sa sinom predsednika SAD zarađivao milione i drmao svetskom politikom, lider Narodne stranke i bivši predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić ne samo da se našao u središtu korupcionaške afere koja potresa Ameriku i u koju je upletena porodica Bajden, već bi mogao da bude i ključni svedok.

ЈУРЕ БАЈДЕНОВЕ, А ИСТЕРАЛИ ВУКА: Лидер Народне странке у средишту истраге која се води против породице америчког председника

Foto promo

Naime, Odbor za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma SAD dao je u utorak rok Jeremiću da do 7. marta dostavi dokumente, zapise i komunikaciju, a koji bi mogli da budu važni dokazi u istrazi koja se vodi u Vašingtonu, sa ciljem da se rasvetle poslovi Bajdenove familije u inostranstvu.

U pismu koje je Jeremiću uputio predsednik Odbora za nadzor, republikanski kongresmen Džejms Komer, a u koje su "Novosti" imale uvid, od predsednika NS traži se sva komunikacija koju je u poslednjoj deceniji (od 2014) imao sa sinom i bratom šefa Bele kuće, Hanterom i Džejmsom Bajdenom, ali i sa njihovim saradnicima Erikom Šverinom, Devonom Arčerom i Džejmsom Gilijarom. Jeremić, takođe, mora da dostavi dokumenta i informacije o kontaktima sa nekadašnjim čelnicima kineske energetske kompanije "Čajna enerdži" (CEFC) Je Đijanmingom i Patrikom Hoom.

Foto AP

AFERA Predsednik Bajeden sa sinom Hanterom

Podsetimo, Patrik Ho povezan je sa Komunističkom partijom Kine (KPK) i 2018. je u SAD osuđen na tri godine zatvora za međunarodno podmićivanje i pranje novca. Jeremić je bio jedan od svedoka na suđenju Hou.

- Jeremić je ključni svedok u našoj istrazi o umešanosti Džoa Bajdena u međunarodne i domaće poslovne planove njegove porodice - rekao je Komer za Foks njuz. - Prethodno svedočenje gospodina Jeremića o poslovnim odnosima sa zvaničnicima koji su učestvovali u međunarodnim šemama podmićivanja podiže crvene zastavice da možda postoje dokazi koji pokazuju da su porodica Bajden i saradnici prodavali uticaj i pokušavali da prodaju pristup, uključujući i pojedince povezane sa Komunističkom partijom Kine.

Kako je Komer dodao, "ako je predsednik Bajden kompromitovan dogovorima sa stranim protivnicima, to je jasna pretnja nacionalnoj bezbednosti".

Kako se još navodi u Komerovom pismu upućenom Jeremiću, pregledom svedočenja šefa NS, u slučaju SAD protiv bivšeg operativnog šefa kineske kompanije CEFC Hoa, utvrđeno je da nekadašnji predsedavajući GS UN "ima evidenciju i informacije u vezi sa poslovanjem porodice Bajden sa inostranstvom".

Dodaje se i da je preko kompanije "Čajna enerdži" kineska Komunistička partija prišla porodici Bajden da proširi svoj energetski uticaj u SAD.

U pismu napisanom na pet strana tvrdi se da Odbor istražuje da li je predsednik Bajden znao ili je bio umešan u taj slučaj i da je utvrđeno da je Jeremić razvio poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima i komunicirao sa njima o CEFC.

- Tokom suđenja Hou, svedočili ste da vam je CEFC platio stotine hiljada dolara godišnje za posao "konsultanta", a da ćete im zauzvrat "otvoriti vrata", upoznavajući čelnike ove kompanije sa biznismenima i političkim liderima različitih zemalja. I zaista, u decembru 2015. pokušali ste da posredujete u upoznavanju Hantera Bajdena sa predstavnicima kineske kompanije. Iako izgleda do tog sastanka tada nije došlo, Hanter Bajden je kasnije razvio lukrativni poslovni odnos sa Je Đijanmingom i planirao da deli kancelariju sa njim i tada bivši potpredsednikom SAD Bajdenom u Švedskoj kući u Vašingtonu - navodi se između ostalog u pismu.

POSTAO GLAVNA VEST U SAD

VEST o pomacima u istrazi protiv porodice Bajden i Vuku Jeremiću kao potencijalnom ključnom svedoku, objavili su brojni američki mediji, Foks njuz, En-Bi-Si njuz, "Njujork post"... En-Bi-Si njuz podseća da je "Vašington post" 2022. objavio da potencijalni energetski projekti o kojima je Hanter Bajden razgovarao sa Hoovom kompanijom "nikada nisu urodili plodom", kao i da je Jeremić u pisanom odgovoru tom listu rekao da poznaje i Hantera Bajdena i Je Đijanminga, ali da nije učestvovao u njihovom predstavljanju.

"Njujork post" piše da je u mejlu 30. novembra 2015, pronađenom u laptopu Hantera Bajdena, Jeremić rekao drugom Bajdenovom saradniku, Eriku Šverinu, da će večerati u Vašingtonu sa predsednikom CEFC Je Đijanmingom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije