KURTIJU BRANE "MEĐE", DOK DRUGE PREKRAJAJU: Selektivno se zalažu za poštovanje teritorijalnog integriteta

M. Stanojković

22. 08. 2023. u 14:47

IDENTIČNE poruke o zalaganju za poštovanje granica i teritorijalnog integriteta zemalja Zapadnog Balkana, stigle su iz iste kuhinje, sa dve adrese iz američke ambasade u Podgorici i Prištini, upravo od onih koji su direktno učestvovali u prekrajanju međa na ovim prostorima. Poručuju da podržavaju suverenitet zemalja regiona, uključujući i tzv. Kosovo, koje su upravo stvorile i SAD otmanjem tuđeg dela teritorije, a čije bi nasilno uspostavljane "granice" da uvedu u međunarodno priznate okvire.

КУРТИЈУ БРАНЕ МЕЂЕ, ДОК ДРУГЕ ПРЕКРАЈАЈУ: Селективно се залажу за поштовање територијалног интегритета

Foto: Profimedia

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer, osvrćući se na posetu Aljbina Kurtija Tetovu, a koja je uzbrukala region, istakao je da Amerika nije ni za "veliku Albaniju" ni za "veliku Srbiju" i da ne podržavaju menjanje državnih granica u regionu Balkana. Upozorio je i da bi svaki pokušaj da se tako nešto uradi bio kontraproduktivan i destabilišući:

- SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet svih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo - rekao je Hovenijer, "zaboravljajući" na koji način su učestvovali u formiranju upravo tzv. Kosova.

Istovremeno, od njegovog kolege iz Crne Gore, osim poruke kojima indirektno kroji vladu, stigla je i ona da su se SAD oduvek zalagale za teritorijalni integritet Ukrajine, i štitile suverenitet susednih zemalja, uključujući i tzv. Kosova.

Sagovornici "Novosti" ukazuju na protivrečnost poruka koje, preko njihovih diplomata, stižu iz Vašingtona - ne samo da su stvaranjem lažne države prekrojili naše nacionalne granice, na čije se poštovanje sada pozivaju, već rade i na pomeranju drugih štiteći koncept "velike Albanije", iako ga javno ne podržavaju.

Nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović podseća da ovi stavovi dolaze od onih koji su na ilegalan način, otimanjem dela naše zemlje, bez presedana, stvorili lažnu državu Kosovo.

- Oni su prekrojili granice Jugoslavije, pa potom i Srbije i od pokrajine Kosova i Metohije stvorili državnu teritoriju - navodi Jovanović, za "Novosti". - Srbija ne sme da bude naivna, već mora da svoju strategiju prilagođava novim uslovima i novom planu za stvaranje "velike Albanije", koji dolazi upravo od onih koji prekrajaju međunarodno priznate granice, guraju tzv. Kosovo u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije.

Jovanović objašnjava da smo svedoci, ne širenja ideje, nego stvaranja "velike Albanije" u prisustvu Amerike, koja nikad snažnije nije bila prisutna na Balkanu:

- Ove poruke samo su zavesa kojom navodno stavljaju znak jednakosti između "velike Albanije" i "velike Srbije", kreirajući ambijent u kome zdušno kritikuju Kurtija i druge nosioce ideje "velike Albanije", a zapravo učestvuju u procesu stvaranja. Potpuno je jasna politika ekspanzije NATO na Istok, a tu nije ugrožena samo Srbija, već i Grčka, Severna Makedonija i Crna Gora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis