SVAKIM DANOM SE U AMERICI MENJA SLIKA O NAŠEM NARODU: Intervju - Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD

M. Stanojković

31. 07. 2023. u 09:32

NE samo da ima pomaka, već imamo i ozbiljne rezultate koji su doveli do pogleda na Srbiju kao važnog partnera i kredibilnog sagovornika Amerike. I ne samo to. Mi svakim danom u Vašingtonu radimo na menjanju slike Srbije u svakoj oblasti saradnje sa SAD, što se vidi i kroz povećanje američkih investicija u Srbiji, pet puta veći rast izvoza IT usluga u Ameriku, osnivanje Američko-srpskog poslovnog saveta kao platforme za dalji razvoj naše privredne saradnje, pojačan politički dijalog, posete i susrete naših zvaničnika sa predstavnicima američke administracije, i mnoge druge stvari.

СВАКИМ ДАНОМ СЕ У АМЕРИЦИ МЕЊА СЛИКА О НАШЕМ НАРОДУ: Интервју - Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД

Foto Privatna arhiva

Ovako ambasador Srbije u SAD Marko Đurić odgovara na pitanje da li ima pomaka u kreiranju drugačije slike s one strane Atlantika o našem narodu, za koji je decenijama bio rezervisan epitet "loših momaka" na Balkanu.

Mogu li se zaboraviti bombe NATO, kako nam je ne tako davno savetovao ambasador Hil, i kako uopšte možemo doći do preokreta u odnosima sa SAD ako su jedni od glavnih pokrovitelja kosovske nezavisnosti?

- NATO bombardovanje nesumnjivo je jedna od najmračnijih tačaka naše zajedničke istorije. Bol i patnju našeg naroda ne možemo da zaboravimo, isto kao što ne možemo da zaboravimo ni savezništvo sa SAD u Prvom i Drugom svetskom ratu, Halijard misiju, ili jednog Teslu i Pupina. Ono što možemo jeste da se okrenemo budućnosti i radimo na daljem razvoju i unapređenju saradnje sa SAD u interesu naše zemlje i naroda, jer je to najbolji način za ispunjenje vizije naših predaka koji su pre 142 godine uspostavili diplomatske odnose sa Amerikom, i najsigurniji zalog za budućnost koji ćemo ostaviti svojoj deci. Na tome se temelji politika koju Aleksandar Vučić vodi već gotovo deset godina i sa mesta premijera i sa mesta predsednika, i to je politika koja daje konkretne i opipljive rezultate za građane Srbije. Iako ne delimo gledište oko statusa naše južne pokrajine, postoji mnogo segmenata u našim bilateralnim odnosima u kojima Srbija i SAD gledaju u istom smeru, gde bih izdvojio i više nego značajan rast američkih investicija u Srbiji i činjenicu da je Amerika sada trgovinski partner broj jedan po pitanju uvoza usluga našeg IKT sektora.

Da li je Eskobarov nastup u Kongresu, uz poruku da Srbija mora da prizna integritet tzv. Kosova i prihvati članstvo u međunarodnim organizacijama alarm da se aktiviraju naše crvene linije?

- Prvi put smo u Kongresu slušali i osude Kurtija i pitanja o pravima i položaju Srba. Predsednik Vučić bio je veoma izričit kada je govorio o našim crvenim linijama u pregovorima sa Prištinom, ali i preduslovima za dalji nastavak dijaloga. Nažalost, već 60 dana svedočimo ozbiljnoj eskalaciji situacije na KiM, čije vidno otežanje traje već više od godinu i po dana. Jasan cilj Beograda je mir i stabilnost i umesto da razgovaramo i radimo na ispunjenju tog cilja i dosadašnjih dogovora - na prvom mestu o konačnom formiranju ZSO koju čekamo već više od deset godina - mi smo zbog Kurtijevih krajnje štetnih i opasnih jednostranih poteza sada u situaciji da strahujemo za goli opstanak našeg naroda na KiM.

Rekli ste nedavno da Kurti ruši albanske pozicije u SAD. Ipak, teško je oteti se utisku da on za sve ovo što radi ima debelu zaleđinu. Da li samo Nemačke?

- Postalo je očigledno svima, pa čak i njegovim dojučerašnjim podržavaocima, da je Kurti maligni faktor u našem regionu. Uveren sam da nijedna zapadna demokratija ne može a da ne osudi direktne pretnje po mir i stabilnost, kao i flagrantno kršenje osnovnih ljudskih prava i ugrožavanje ljudskih života.

Jeste li imali nagoveštaje da će SAD staviti Vulina na crnu listu? Hoće li po tom principu na nju dospeti svi koji nisu po volji aktuelnoj administraciji ili u ovom slučaju "ima dima"?

- Svi znamo politički kontekst u kome su Vulinu uvedene sankcije. Siguran sam da će, ukoliko nam američka strana dostavi bilo kakve dokaze o onome što se navodi, nadležni organi Srbije to proučiti i procesuirati, a nalazi istrage će zatim diktirati svako dalje naše postupanje. Nisam siguran da će se to, međutim, dogoditi.

Vlast se ne bira u kafani

NAKON poslednjih izbora spekulisalo se da ćete postati šef diplomatije. Koliko je to realna opcija posle vanrednog glasanja koje je najavio predsednik Vučić?

- Ne mislim da bi od mene bilo odgovorno ili korisno da se bavim spekulacijama te vrste. Naše državno rukovodstvo bira se na izborima, a ne na ulici ili u kafani. Građani su ti koji odlučuju i upravljaju ovom zemljom i oni će, kao i do sada, doneti odluku o sudbini naše zemlje svojim glasovima na izborima, kad do njih bude došlo.

Kako biste vi prošli u Americi da, recimo, javno komentarišete rad šefa CIA Bernsa?

- Izbegao bih situaciju da javno komentarišem ovakve teme ako bi to bilo moguće. Još više povode za tako nešto. Moj zadatak su dobri odnosi i saradnja, ne pobeda u političkoj debati ili simpatije javnosti.

Je li naivno uverenje mnogih Srba da bi povratak Trampa u Belu kuću bio bolji po naše interese?

- U Ambasadi u Vašingtonu smo u svakodnevnoj komunikaciji i sa demokratskim i sa republikanskim strukturama u Stejt departmentu, Beloj kući i Kongresu, i taj naš pristup neće se promeniti u zavisnosti od toga ko je u Beloj kući ili ko ima većinu u Predstavničkom domu i Senatu. Činjenica je da je tokom mandata Trampove administracije došlo do jednog specifičnog preusmeravanja fokusa političkog dijaloga na ekonomsku sferu i taj preklop uneo je svežinu u naše bilateralne ali i odnose u regionu. Mi i sa aktuelnom administracijom radimo na pospešivanju privredne saradnje, zato što su odlični ekonomski odnosi sa SAD u najboljem interesu naše zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!