PROZIVAJU RUSIJU ZBOG "ŽUTE KUĆE": U nastavku suđenja Tačijev advokat tražio obaveštenja o trgovini organima

S.S.R.

14. 08. 2023. u 18:00

ZAHTEV advokata nekadašnjeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, Gregori Kihoa, Specijalizovanom sudu za zločine na KiM da izda obaveštenje da su istrage o trgovini organima u tzv. žutoj kući na severu Albanije završene i da suđenje nema veze sa tim optužbama - obeležio je jučerašnji nastavak procesa protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija posle letnje pauze.

ПРОЗИВАЈУ РУСИЈУ ЗБОГ ЖУТЕ КУЋЕ: У наставку суђења Тачијев адвокат тражио обавештења о трговини органима

Foto: AP

Branilac je, na početku suđenja, rekao da "Rusi stalno pokušavaju da dovedu u vezu optužene pred Specijalnim sudom sa trgovinom organima".

- Nekoliko tekstova koji su objavljeni sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova i koji su se reflektovali u evropskim medijima, odnose se na trgovinu organima i na jednog od lidera uključenog u ovaj sudski proces. To je netačno s obzirom na optužbe koje su podignute u optužnici. Ovakvi članci su štetni po optužene. Ako je istraga vezana za trgovinu organima završena, neko to treba da kaže, da u optužnici koja je podignuta nema ničega što ih dovodi u vezu sa trgovinom organa - rekao je Kiho.

Specijalizovani sud je i formiran na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je ukazao na trgovinu organima ubijenih Srba, koji su završavali na ilegalnom tržištu u evropskim zemljama. U optužnici protiv četvorke ne pominje se ovaj zločin, već ubistva, mučenja, progoni, ratni i zločini protiv čovečnosti počinjeni na teritoriji KiM, ali i dva logora na severu Albanije, u Cahanu i Kukešu.

Na pitanje "Novosti" - da li je tačno da je istraga o trgovini organima završena i kakav je zaključak, Anđela Grip iz Specijalizovanih veća je odgovorila da je "sve u vezi sa istragama i podizanjem optužnica u nadležnosti Specijalnog tužilaštva". Iz Tužilaštva nisu odgovorili na naša pitanja, ali su ranije govorili da se vode istrage o svim navodima Martija, dok o statusu istrage nisu želeli da daju informacije.

Inače, juče je svedočio 16. svedok u procesu pod šifrom 03879. I on ima status zaštićenog i veći deo svedočenja je bio na zatvorenoj sednici. Govorio je o logoru Lapušnik kojim je komandovao Fatmir Ljimaj. Takođe, bilo je reči o tome kako su se komandanti tzv. OVK odnosili prema "nelojalnim Albancima", ali je tokom ovih odgovora mikrofon ugašen za javnost.

Krečenje i kokošija krv

"ŽUTA kuća" u koju su sa Kosova i Metohije, prema tvrdnjama iz Martijevog izveštaja, dovodili Srbe, ubijali ih i vadili im organe, nalazi se na severu Albanije. U njoj žive članovi porodice Katuči. Oni su negirali da su se ovde desili zločini i da je ikada kuća bila žuta. Kada su istražitelji ispod bele boje našli ostatke žute, rekli su da je prekrečena pred jednu svadbu. Takođe, kada je otkrivena krv na podu, istakli su da je od kokošaka. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)