POTRESNO SVEDOČENJE DRAGICE BOŽANIĆ U HAGU: OVK mi ubila supruga i sina

S.S.R.

17. 08. 2023. u 17:45

PRED Specijalizovanim sudom za zločine na Kosovu i Metohiji danas svedoči Dragica Božanić iz sela Opteruša, zatvorenica tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, kojoj su oteti i ubijeni maloletni sin Nemanja, suprug Mladen i rođaci.

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ ДРАГИЦЕ БОЖАНИЋ У ХАГУ: ОВК ми убила супруга и сина

FOTO: Arhiva novosti

Ona je u procesu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija koji se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, ubistva, progone i mučenja rekla da joj je tzv. OVK u julu 1998. kod Orahovca otela i ubila supruga (49) i sina koji je imao 16 godina. Tela je dobila tek 2006. godine kada su pronađeni njihovi ostaci u masovnoj pećini Volujak, među ostalim Srbima (četvorica Božanića, trojica članova porodice Banžić i 13 Kostića), koji su oteti i ubijeni u selima Opteruša i Retimlje.

Božanić (64) je svedočila da su pripadnici paravojske u noći između 17. i 18. jula 1998. pucali na kuću njene porodice i napali druge Srbe u selu Opteruša i da su se ujutro svi Srbi predali.

- Tražili su nešto po kući, ne znam šta, a nama su naredili da sednemo u dvorištu. Moj sin je bio povređen, izgreban po licu od cigle dok su bacali granate na kuću. Potom su žene odvojili od muškaraca koje su pritvorili u podrumu jedne kuće. Čula sam kako muža tuku i ispituju o starijem sinu koji je bio u vojsci tada kao redovan vojnik i kada su nas napali nije bio u selu - rekla je Božanić.

Supruga je poslednji put videla sutradan ujutro, kada su je kod njega odveli pripadnici tzv. OVK da bi joj "predao pismo za Srbe u selu Zočište". Nju, ostale žene i decu vojnici tzv. OVK su prebacili u manastir u selu Zočište, gde je predala Srbima pismo. Od Slavice Banžić, Božanić je ovde čula da je u selu Pećane, opština Suva Reka, videla svog muža i Dragičinog sina zatvorene, sa drugim otetim muškarcima iz Opteruše, u jednom podrumu.

FOTO: Arhiva novosti

 

Manastir Zočište je ubrzo napala tzv. OVK, ali su Božanić i ostale žene puštene intervencijom međunarodne zajednice. Na Kosovo i Metohiju, se posle događaja koje je opisala, kako je istakla nije bilo moguće vratiti.

Rekla je i da se, od kada su joj nestali sin i suprug, u potpunosti promenila, više nije ista osoba, a snagu da se bori za istinu, kako navodi, daje joj unuka.

- Možda mi je ona sačuvala pamet da budem jaka i posle 25 godina i da tražim mog sina i supruga i sve ostale koji su nastradali. Nije lako, teško je, ne bih poželela nijednom roditelju ovo što se meni desilo. Kada su mi odveli sina, pola srca su mi odneli, umreću sa tim, a poslednji moj dah će biti za mog sina i supruga. Idem na kraj sveta samo zbog istine, ne pričam ništa što je loše, što nije, ispričala sam ono što mi je najteže, što me najviše bolelo - navela je Božanić. - Nijedan komšija nije imao snage da kaže ubijeni su - tamo su, idite, uzmite ih. Nismo bili loši ljudi, ni sa kim nismo bili u svađi, krivo mi je što se desilo tako, mogli su da dođu da kažu idite, ostavite sve i idite, a ne da nas pokupe, uzmu mladu decu koja se nisu ni školovala. Moj sin je imao 16 godina.

Tokom svedočenja je govorila da su Srbi i Albanci živeli i miru, bili komšije, ali da su tenzije počele da rastu sa albanske strane i da se od tada se promenilo. Njen muž se, istakla je, više družio sa Albancima nego Srbima, imao je dogovor sa komšijom Albancem da se štite, ali ga Albanac nije ispoštovao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?