LAŽ GLAVNO ORUŽJE ZA OBRAČUN SA BEOGRADOM: Akcija antisrpskog lobija

S.Rovčanin Tomković

26. 08. 2023. u 12:50

OTVORENE laži, manipulacija i podmetanja - postali su glavna sredstva u pokušaju da se uruši trenutna pozicija naše zemlje, čija je spoljnopolitički kurs trn u oku mnogima na Zapadu, ali i na domaćoj političkoj sceni. Tako se u pravilnim vremenskim razmacima plasira i priča o ulozi Srbije u ruskoukrajinskom sukobu, uz obaveznu tezu da radimo nešto iza leđa na više frontova.

ЛАЖ ГЛАВНО ОРУЖЈЕ ЗА ОБРАЧУН СА БЕОГРАДОМ: Акција антисрпског лобија

Uspeh naše namenske industrije mnogima trn u oku, Foto N. Fifić

Susret u Atini predsednika Srbije i Ukrajine, Aleksandra Vučića i Vladimira Zelenskog, na marginama samita lidera Zapadnog Balkana i predstavnika EU, bio je odličan povod da antisrpski lobisti aktiviraju stari trač o tajnom snabdevanju Kijeva proizvodima srpske namenske industrije.

Očekivano, prednjačila je izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola fon Kramon, tvrdnjom da je Vučić ponudio oružje Zelenskom kako bi Ukrajina zadržala stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova?!

Ni to što je nebrojeno puta Beograd ponovio da ne prodaje municiju nijednoj strani u ratu, ni izjava saradnika ukrajinskog predsednika Zelenskog da se ne naoružavaju iz naših fabrika, nema sumnje, nisu ubedili Fon Kramonovu, koja je dokazala da ne propušta nijednu priliku za napad na Srbiju. Ministar odbrane Miloš Vučević o njenim izjavama, za "Novosti", kaže:

Uspeh naše namenske industrije mnogima trn u oku, Foto N. Fifić

- Sve što kaže dotična gospođa, a tiče se Srbije, suprotno je istini. Uzrok reaktiviranja spekulacija o "tajnom naoružavanju Kijeva" treba tražiti baš u

javnim porukama sa atinskog skupa .

Predsednik Vučić direktno od ukrajinskog kolege Zelenskog čuo je da njegova zemlja neće menjati stav o KiM, a istu poziciju ima i Atina, što je potvrdio i grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Foto Tanjug

Odbranjen je principijelan stav Srbije da sankcije ne donose dobro nikome, pa se u završnom dokumentu nije ni našao poziv državama da uvedu kaznene mere Rusiji. I čuo se glas Beograda da granice svih priznatih država moraju da se poštuju.

Susret Vučića i Zelenskog u Atini, Foto Instagram

Vojni analitičar i nekadašnji oficir Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan kaže za naš list da Srbija nema nikakve veze sa sukobom na istoku Evrope, ali da konstantno postoje strukture koje žele da predstave da smo u direktnoj vezi sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom:

Foto MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BA

- Prikazuju da će ruska intervencija da se završi na Balkanu preko Srbije i stalno se potencira da smo produžena ruka Rusije. Zbog toga plasiraju i optužbe o tajnoj dostavi oružja Kijevu, a ta akcija ima više ciljeva. Jedan je da se iritira ruska strana kako bi poverovala da mi tajno šurujemo sa Ukrajinom, i da naše oružje stiže na front gde ginu ruski vojnici. Zapad hoće prekid korektne saradnje Beograda i Moskve. Takođe, namera je da se dezinformiše i naša javnost i da se stvori nezadovoljstvo kod dela javnosti naklonjenog Rusiji.

Foto N. Fifić

Prema rečima našeg sagovornika, iza ovakvih optužbi stoje zapadne obaveštajne službe -

britanska i nemačka, a ovde na Balkanu - hrvatska i bošnjačka.

Lobira za lažnu državu

VIOLA fon Kramon glavna je kada treba da se optuži Srbija. Zalaže se za članstvo lažne države u Savetu Evrope, optuživala je Beograd da je uticao na odluku Srba da bojkotuju izbore na severu KiM, tzv. Kosovo čije vlasti svakodnevno hapse Srba nazivala je "demokratskim"...

Foto Tanjug

Nikada nije spominjala kontingente oružja koji stižu Prištini i tzv. kosovskoj vojsci, iako je prema Rezoluciji 1244 jedina dozvoljena bezbednosna snaga Kfor.

- Nastoje da nas svrstaju u antiruski front na bilo koji način. Ako ne može drugačije, onda ucenama, pretnjama i silom kako bismo promenili stav po kojem podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne uvodimo sankcije Rusiji. Kreatori akcija protiv Srbije računaju i da će našoj zemlji zadati i jak finansijski udarac time što će uplitati i namensku industriju. Fabrike oružja i municije poslednjih godina beleže kontinuiran rast proizvodnje i povećanje broja potpisanih ugovora. Nezvanično, prošle godine vrednost ugovorenih poslova iz oblasti namenske industrije bila je više od 600 miliona evra.

Strogi lanac kontrole

DA bi ijedan metak bio prodat preko granice neophodno je mnoštvo provera i saglasnosti više ministarstava - spoljnih i unutrašnjih poslova, odbrane, trgovine, ali i bezbednosnih agencija. Uprkos strogoj kontroli i jasno navedenom krajnjem korisniku, koji ima obavezu da ostane na samom kraju lanca trgovine, dešava se da legalno nabavljeno oružje sivim kanalima stigne u ratna žarišta.

Nije mali broj onih koji žele da naruše dobre veze Beograda i Moskve, Foto A. Stanković

I ranije su se na meti bile fabrike "Krušik" i "Zastava", a na jednu vest da je Srbija odobrila prodaju veće količine raketne municije tipa "grad" kalibra 122 milimetra Ukrajini, što je demantovao Beograd, reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izrazivši zabrinutost, ali i uz jasnu naznaku da će zaključci biti izvedeni samo na osnovu činjenica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (71)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu