ANA BRNABIĆ "ODUVALA" KURTIJA U BLEDU: Za mene su Srbija i KiM jedna država, vas ne priznaju ni sve članice EU

Novosti online

28. 08. 2023. u 16:16

DANAS se u Sloveniji održava tradicionalni Bledski strateški forum, koji okuplja sve lidere Zapadnog Balkana, uz učešće predsednika Evropskog Saveta Šatla Mišela, kao i premijera Slovenije Roberta Goloba.

АНА БРНАБИЋ ОДУВАЛА КУРТИЈА У БЛЕДУ: За мене су Србија и КиМ једна држава, вас не признају ни све чланице ЕУ

Foto: Tanjug

Srbiju predstavlja predsednica Vlade Ana Brnabić, koja se tokom prepodneva sastala sa premijerom Slovenije, a sinoć je prisustvovala radnoj večeri u njegovoj organizaciji.

Na Bledu se nalazi i Aljbin Kurti, međutim Kosovo i Metohija na Bledu nije predstavljeno zastavom, što su domaćini u potpunosti ispoštovali sve vreme trajanja samita.

On je tokom panela, u potpunosti ozbiljan naveo “da je (tzv.) Kosovo najuspešnija priča Zapadnog Balkana, i centar razvoja demokratije i vladavine prava”. Potom je pričao o "evropskim integracijama" tzv. Kosova, pa je moderator upitao i premijerku Brnabić šta misli o tome i kada očekuje normalizaciju odnosa sa Prištinom.

- Za početak samo nešto razjasnimo. Za mene to je jedna zemlja, nema ih dve. Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih nacija i kao što je i sam Kurti rekao - njih ne priznaju čak ni sve članice Evropske unije, njih pet. Tako da to smo razjasnili - započela je Brnabić.

Ona je rekla da svi znaju šta je prvi korak za normalizaciju odnosa.

- Normalizacija počinje primenom Briselskog sporazuma, prvog dokumenta o normalizaciju odnosa, potpisanog pre 11 godina. Jedna jedina stvar koju je Priština trebalo da uradi jeste osnivanje ZSO. Nakon 11 godina, oni to nisu uradili. Ponavljam 11 godina nisu implementirali nešto za šta je garant Evropska unija - rekla je premijerka.

Ona je podvukla da je Srbija u potpunosti posvećena miru i stabilnosti.

- Mi živimo za mir u stabilnost, to je naš osnovni cilj. Ali kao što sam rekla, poznato je šta je uslov za to, a to je formiranje Zajednice srpskih opština - zaključila je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima