HOĆE DA SPREČE POVEĆANJE PLATA I PENZIJA: Opozicija svojim ponašanjem ugrozila bitna ulaganja predviđena rebalansom budžeta

Novosti onlajn

05. 09. 2023. u 11:15

U SKUPŠTINI Srbije održava se vanredno zasedanje na kojem će se, između ostalog, raspravljati i o rebalansu budžeta.

ХОЋЕ ДА СПРЕЧЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА: Опозиција својим понашањем угрозила битна улагања предвиђена ребалансом буџета

Foto: Z. Jovanović

Deo opozicije, međutim, najavio je blokadu rada parlamenta, čime bi se direktno zaustavilo povećanje plata i penzija, koje je rebalansom budžeta i predviđeno. 

Naime, država Srbije je ostvarila preko 60 milijardi prihoda više nego što je predviđeno. Deo ovog novca treba rebalansom budžeta da bude odvoje za povećanje plata i penzija za građane Srbije, kao i pomoć roditeljima od 10.000 dinara, za koju je, prema poslednjim podacima od juče, već prijavljeno više od 935.000 dece

Kako je ministar finansija Siniša Mali juče rekao, rebalansom budžeta oktobarske plate prosvetnim i medicinskim radnicima treba da budu veće za 5,5 odsto. Penzije bi u januaru trebalo da se povećaju za 14,8 odsto. Deo novca rebalansom je predviđen i za lečenje retkih bolesti, čime bi se pomoglo majkama i roditeljima čija deca boluju od retkih bolesti.

Međutim, deo opozicije današnjim ponašanjem u Parlamentu i najavom blokade rada skupštine, ugrozio je najavljeno povećanje plata i penzija. Predstavnici dela opozicije najpre su blokadu najavili na konferenciji uoči početka sednice Skupštine Srbije, a isto je ponovio i Radomir Lazović, iz pokreta "Ne davimo Beograd", na samoj sednici.

Na to je odmah reagovao i ministar Mali, koji je na Instagramu poručio:

- Oni koji su Srbiju blokirali decenijama, danas su najavili i blokadu rada Skupštine na kojoj će se raspravljati o povećanju plata, penzija, pomoći majkama, većim izdvajanjima za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu. Oni ne žele da penzioneri dobiju veće penzije, ne žele da majke i deca dobiju jednokratnu pomoć države, ne žele da zaposleni u prosveti i medicinske sestre dobiju veće plate. To je njihova politika. Ipak, mi ne odustajemo od borbe za bolju Srbiju. Pripremamo se za sednicu Parlamenta sa ozbiljnošću kakvu taj posao zahteva. Mi ćemo raditi za naše građane, oni neka blokiraju. Neka svako radi svoj posao, ali neka naši građani, na kraju, dobiju ono što zaslužuju! Živela Srbija, nema stajanja - rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (45)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)