"NOVI MEDIJSKI ZAKONI MORAJU DA SE ODNOSE NA SVE, PA I NA N1 I NOVU S" Primedbe na predloženi Nacrt Zakona o javnom informisanju i medijima

Novosti Onlajn

13. 09. 2023. u 15:42

U BEOGRADU se danas održava javna rasprava o Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima.

НОВИ МЕДИЈСКИ ЗАКОНИ МОРАЈУ ДА СЕ ОДНОСЕ НА СВЕ, ПА И НА Н1 И НОВУ С Примедбе на предложени Нацрт Закона о јавном информисању и медијима

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Primedba na predloženi Nacrt Zakona o informisanju advokata Aleksandra Arsića odnosi se na registraciju medija u Srbiji. 

Naime, on smatra da Zakon treba da precizira da svi mediji moraju biti registrovani u Srbiji, kako bi građani mogli u slučaju povrede njihovih prava da zatraže zaštitu pred domaćim sudovima, umesto da se obraćaju pravosudnim organima u inostranstvu, kao što je do sada bio slučaj.

- Prema zakonu i prema novom nacrtu koji sadrži isto rešenje, medijima se smatra samo onaj oblik javnog izveštavanja koji je registrovan u registru medija. To znači da svaki  izdavač televizije ili novina bira da li će taj medij da registruje u registru medija, ili ne. Ukoliko ne registruje, on ne snosi nikakve pravne posledice za to - ističe Arsić.

Takođe, kako navodi, u tom slučaju mediji se ne mogu javiti na konkurs za javna sredstva. 

- Izdavač medija može samostalno odlučiti da li će se zakon primeniti na njegov mediji, ili ne. U tom smislu je bitno da zakon predvidi i definiše šta se smatra medijem, i da onda predvidi da svi mediji moraju biti registrovani u registru medija. Tako bi se predvideli prekršaji za lica koja izdaju medij koji nije registrovan. 

- Ono što je dodatno značajno jeste da se definiše šta je zapravo medij, da to budu svi mediji, novine, televizija i slično, koji se u celini proizvode na teritoriji Republike Srbije. Na taj način zakon sam odredi na koje medije će se primenjivati, odnosno na medije koji posluju u Republici Srbiji, a da ne ostavi izdavačima samostalno na volju da određuju primenu tog zakona - iznosi, između ostalog, advokat Arsić na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o informisanju.

Mediji poput N1 Beograd i Nove S po važećem Zakonu o javnom informisanju i medijima, s obzirom na to da nemaju obavezu da se registruju u Registru medija, samim tim nemaju obavezu ni da se pridržavaju normi koje važe za sve ostale medije koji posluju u Srbiji. Ovi mediji nisu u obavezi da objave propisani impresum, da poštuju pravo na odgovor i ispravku, niti mogu da odgovaraju po ovom zakonu pred sudovima za eventualno prouzrokovanu štetu prema fizičkim i pravnim licima. 

Dosadašnji Zakon o elektronskim medijima tretirao ih je pak kao prekogranične televizije koje reemituju program u Srbiji i koje nisu u nadležnosti domaćeg regulatora (REM), uprkos činjenici što su im zaposleni na proizvodnji programa svi prijavljeni da rade u Srbiji i da svoj program uređuju iz Srbije.

BONUS VIDEO: "ZAKLjUČANE" NOVINARKE - Ovo je prava istina šta se desilo

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić