POKLONIMO SE SENIMA NAŠIH HEROJA: Ministar Selaković na Kajmakčalanu povodom obeležavanja godišnjice od proboja Solunskog fronta

Novosti onlajn

17. 09. 2023. u 17:48

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca povodom 105. godišnjice proboja Solunskog fronta na Kajmakčalanu.

ПОКЛОНИМО СЕ СЕНИМА НАШИХ ХЕРОЈА: Министар Селаковић на Кајмакчалану поводом обележавања годишњице од пробоја Солунског фронта

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Danas smo ovde iz svih srpskih krajeva, danas je ovde i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, danas je ovde izaslanik predsednika republike gospodina Vučića, danas je ovde i predsednik pokrajinske vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, danas su ovde i naša braća iz Udruženja Karađorđe iz Herceg Novog, dakle, skupili smo se iz svih krajeva gde Srbi žive - istakao je ministar Selaković.

Ministar je rekao da je to najmanje što može da se učini i podsetio da je tim putem prošla srpska vojska pre tačno 107 godina, probijajući front na Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine Nidže, naglasivši da je srpski narod nakon velikog rata Kajmakčalan nazvao ,,kapijom slobode“ i ,,kapijom otadžbine“.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Skupili smo da se poklonimo senima naših heroja. Ovde je stradalo 4643 velikih ljudi, ne znamo im imena svima, ali oni su veliki ljudi. Popeli su se ovde na ovaj vrh pod borbom i odavde uspeli da, za nepuna dva meseca, dođu do Bitolja koji je naredne dve godine bio defakto prestonica Srbije, u selu Bač nalazila se naša vrhovna komanda - podsetio je Selaković.

Ministar je ukazao da Republika Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, pridaje ogroman značaj negovanju kulture sećanja i izrazio uverenje da će u budućnosti zajedno podizati ratne memorijale koji su uništeni.

- Radićemo to ovde u Severnoj Makedoniji, u saradnji sa Vladom Severne Makedonije, radićemo to i u svakom drugom kraju gde počiva srpski vojnik koji nigde nije otišao kao osvajač, otišao je ili zato što je morao ili je otišao da brani svoju rodnu grudu. Naš dolazak ovde, naša molitva za njihovu dušu, naše pevanje naše himne na ovom mestu pokazuje da su oni zaista pobedili - poručio je ministar.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ukazao je na značaj Kajmakčalana i istakao da se na ovaj način dokazuje da njihova žrtva traje kroz vekove.

Državnoj ceremoniji odavanja počasti i polaganja venaca povodom 105. godišnjice proboja Solunskog fronta na Kajmakčalanu prisustvovao je i predsednik Pokrajinske Vlade AP Vojvodina Igor Mirović.

BONUS VIDEO: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u studentskim domovima u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave