UVEK JE "OBOSTRANIZAM", BEZ OBZIRA KO JE KRIV Šta je Vučić govorio u jutarnjem programu američke televizije

M.S./B.R.

22. 09. 2023. u 14:55

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u jutarnjem programu "Wake Up America" na američkoj televiziji Njuzmaks.

УВЕК ЈЕ ОБОСТРАНИЗАМ, БЕЗ ОБЗИРА КО ЈЕ КРИВ Шта је Вучић говорио у јутарњем програму америчке телевизије

Foto: Printscreen

- Moramo da budemo objektivni što je više moguće. Znate da smo mi u pregovaračkom procesu pod okriljem Evropske unije. Pre toga smo imali dobre pokušaje sa adminitracijom predsednika Trampa. Mi smo pokušali da implemetiramo Vašingtonski sporazum - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara i dodao da nije postojala ista želja i namere sa druge strane. 

Istakao je da je u okviru Briselskog sporazuma postignutog pre 10 godina jedna od obaveza prištinske strane bilo formiranje Zajednice srpskih opšina, što i dalje nije učinjeno. 

- Sada se bojim eskalatornih mera koje vlast Aljbina Kurtija preduzima u poslednje vreme, i koje će, bojim se, ponavljati i sutra, prekosutra i svakoga dana - rekao je predsednik. 

Istakao je da Kurti ovakvim ponašanjem stalno provocira Srbe i da mu nije jasno šta očekuje. 

- Ja sam video da je i državni sekretar Entoni Blinken reagovao, da je reagovala i Evropska unija - rekao je Vučić i dodao da te reakcije ipak nisu bile dovoljno jake kako bi ubedile Kurtija da prestane sa ovakvim provokacijama. 

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Na pitanje novinara da li smatra da bi reakcije morale biti snažnije, Vučić odgovara: 

- Mi bismo voleli da vidimo veoma jasne signale od američke administracije i Evropske unije. Sa vremena na vreme, usudiću se da kažem, mi dobijamo signale, u srpskom smo to nazvali "obostranizam", uvek kada treba da reaguju, bez obzira ko je pokretač i čija je krivica uvek su "dve strane" - rekao je Vučić. 

- I onda se mi pitamo - ok, ali šta je naša krivica, šta mi nismo uradili što ste od nas tražili? - upitao je Vučić. 

Kako kaže, imamo posao sa birokratskim rečnikom sa kojim ne znate kako da se nosite. 

Istakao je da je pre samo sedam dana održana nova runda dijaloga u Briselu, u kojem je pred Srbiju stavljeno 5 zahteva. 

- Odgovorili smo pozitivno na svaki od ovih zahteva. Stoprocentno. Kurti je dobio samo jedno pitanje - kada će formirati Zajednicu srpskih opština, što je njegova obaveza odavno. On nije odgovorio pozitivno.

Kako kaže, dan kasnije izdata su javna saopštenja Borelja, Lajčaka i ostalih, koji su krivili Kurtija zbog toga. 

- Ali kasnije smo ponovo došli do "obe strane". Mi nismo ništa loše uradili - poručio je predsednik. 

U razgovor se uključio i Ričard Grenel koji je istakao da kada god se predsednik Vučić pojavi na nekom značajnom međunarodnom skupu bude upitan o rešavanju problema između Srbije i takozvanog Kosova. Upitao je Vučića i da li bi više voleo kada bi ga na takvim skupovima pitali o neverovatnoj rastućoj srpskoj ekonomiji. 

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je istakao da bi nesumnjivo više voleo kada bi se razgovaralo o rastu ekonomije, jer mi moramo da rastemo i povezujemo se. Smatra da je to najbolji pristup za budućnost. 

Na pitanje novinara da li bi do takve promene došlo, za ljude iz Srbije ali i međunarodne zajednice, kada bi se na vlast vratila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, Vučić ističe da će Srbija naravno poštovati odluku američkih građana. 

- Mi imamo samo dobra iskustva sa administracijom Trampa. Ja ne mogu da kažem nijednu lošu reč o tome. I moram da vam kažem još jednu stvar - kada sam ja bio tamo (prim.aut. na pregovorima u Vašingtonu), mi nismo bili u lakoj poziciji. Reći ću vam još jednu stvar koju ja jako cenim i o kojoj sam javno govorio. Kušner, O'Brajan, Grenel i neki drugi, govorili su sa nama više od dva i po, tri sata. Provodeći sa nama skoro ceo dan oni su pokazali svoju posvećenost i svoju privrženost. Oni su radili sa nama, bez obzira da li smo se mi oko svega složili ili ne. Oni su želeli da nas slušaju i mi to mnogo cenimo. To je nešto što je bio moj iskreni utisak i ja to ne mogu da zaboravim - zaključio je srpski predsednik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (46)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove