SANKCIJE PROPALE, SAD TRAŽE PAKET MERA: Albanski lobisti ne odustaju od namere da naštete Beogradu zbog događaja u Banjskoj

S.Rovčanin Tomković

09. 10. 2023. u 08:00

POKUŠAJ da se Srbiji uvedu sankcije zbog događaja u Banjskoj, kada su stradala trojica Srba i albanski policajac, propao je tokom sednice Evropskog saveta prošle nedelje u Granadi, ali albanski lobisti ne odustaju od namera da se Beograd kazni. Sasvim je jasno da konsenzusa svih 27 članica po pitanju sankcija nema, što se videlo i iz stava premijera Mađarske Viktora Orbana dok je otvoreno branio Srbiju govoreći da su "takve priče smešne", pa se sada traže novi načini da se naša zemlja kazni i bez saglasnosti svih.

САНКЦИЈЕ ПРОПАЛЕ, САД ТРАЖЕ ПАКЕТ МЕРА: Албански лобисти не одустају од намере да наштете Београду због догађаја у Бањској

Foto: Printskrin

Ovaj posao na sebe je preuzela izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i poslanica "zelenih" Viola fon Kramon koja je juče rekla da je za Srbiju već pripremljen paket mera kao "odgovor na teroristički napad 24. septembra u Banjskoj".

- Ne bih ih nazvala sankcijama, jer ih mora odobriti Savet, ali govorimo o političkim i finansijskim merama, koje će naravno naneti štetu Vladi Srbije - rekla je Fon Kramonova za albanski "Juronjuz".

Ona je poručila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da sarađuje i obezbedi odgovarajuću istragu o događaju od 24. septembra.

- Vučić kontroliše mnoge stvari koje se dešavaju u Srbiji. Teško je pomisliti da nije bio svestan šta se dešava oko nabavke naoružanja, niti organizacije agresorske grupe. Međutim, ne mislim da je Srbija zainteresovana za veći vojni napad, ili rat - nastavila je Kramonova u dobro poznatom tonu.

Takođe je navela da se za nerešena pitanja u dijalogu razgovara o novom predlogu kako da se ide dalje, ali nije htela da iznosi detalje.

A da priča o sankcijama, koju su gurale Nemačka, Estonija, Litvanija i Letonija, kao i Hrvatska, neće tako lako proći, postalo je jasno tokom polemike na zasedanju Evropskog saveta. Hrvatski premijer Andrej Plenković je optužio Beograd za krvave sukobe na severu Kosova i Metohije i pozvao zvaničnike EU da se našoj državi uvedu sankcije. Nasuprot njemu, predsednik mađarske vlade Orban otvoreno je branio srpsku stranu. Kazao je da je za krvavi obračun na severu KiM glavni krivac Kurti i pozvao evropske kolege da shvate kako se Priština ponaša. Dodao je i da naši sunarodnici na KiM već dve godine pate i trpe provokacije i ponovio da bez Srbije nema stabilnosti na Balkanu.

Tačka o Kosovu i Metohiji bila je ubačena vanredno na dnevni red polemike, ali je odmah postalo jasno da jedinstvenog stava o sankcijama nema.

Bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović istakao je da Nemci prednjače u namerama da se Srbija kazni i podseća na reči nekadašnjeg komandanta Kfora Erharda Bilera da nam treba uvesti sankcije.

Zanimljivo je da se u nedavnoj analizi lista "Bild" navode i reči Konrada Klevinga sa Lajbnicovog instituta za istraživanje Istočne i Jugoistočne Evrope koji kaže da "Srbija mora biti zaustavljena - prvo diplomatski i političkim putevima, a ako to bude neophodno, preko NATO-a i vojno.

- Nemačka elita treba da shvati da ništa nikada na Balkanu, a posebno u odnosu na srpski narod, nije rešeno "blickrigom" kako se sada zagovara. Nemački intelektualci treba da odluče da li su za poštovanje međunarodnog prava ili ne. Nemačka snosi veliku odgovornost za to što je od 1997. godine finansirala, naoružavala i obučavala terorističku OVK, sredinom devedesetih bila pokrovitelj ilegalne kosovske vlade na čelu sa Bujarom Bukošijem, a i danas Nemačka naoružava Albance što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti - jasan je Jovanović.

Inače, pre zasedanja Evropskog saveta u Granadi je održan Samit Evropske političke zajednice na kojem je učestvovao i predsednik Vučić. On je imao preko 30 sastanaka sa liderima Evrope gde je objasnio pozicije Srbije oko Kosova i Metohije. Među Vučićevim sagovornicima bio je i prvi čovek Francuske Emanuel Makron, premijer Španije Pedro Sančez, premijer Velike Britanije Riši Sunak, presednik Vlade Severne Makedonije Dmitar Kovačevski...

Preuzima turski general

KOMANDU nad Kforom u narednih godinu dana sutra će preuzeti turski general-major Ozkan Ulutaš i to je prvi put da će se na čelu misije naći predstavnik Turske. Iako bi Kfor trebalo da bude neutralan, zabrinjava to što je upravo Turska zemlja koja je u poslednje vreme često naoružavala nelegalnu tzv. vojsku Kosova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (79)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu