PODRŠKA KINE SNAŽI SRBIJU I NJEN PRAVAC SAMOSTALNOSTI: Analiza "Novosti" - Kako će se na međunarodni položaj naše zemlje odraziti poruke Sija

S.Rovčanin Tomković

20. 10. 2023. u 07:00

U JEKU ogromnih pritisaka Zapada da Srbija prizna lažnu državu Kosovo, kineska prodrška teritorijalnom integritetu naše zemlje, međunarodnom pravu i Rezoluciji SB UN 1244, koju je predsednik Si Đinping nedvosmileno uputio Aleksandru Vučiću, odzvanja i u Vašingtonu i u Briselu. Učešće naše delegacije na samitu "Pojas u put" u Pekingu donelo je politički, ekonomski i bezbednosni značaj. Srbija je ojačala međunarodni položaj i sa više samoupouzdanja može da nastavi politiku suvereniteta bez prihvatanja ucena.

ПОДРШКА КИНЕ СНАЖИ СРБИЈУ И ЊЕН ПРАВАЦ САМОСТАЛНОСТИ: Анализа Новости -  Како ће се на међународни положај наше земље одразити поруке Сија

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Ovako naši sagovornici ocenjuju boravak predsednika Vučića u Pekingu, odakle se državni vrh vraća sa koferom u kojem se nalazi 18 sporazuma među kojima i onaj o slobodnoj trgovini, nikad jača podrška jedne od najvećih svetskih zemalja po pitanju KiM i brojne perspektive za dalju saradnju.

Prema rečima Živadina Jovanovića, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova, radi se o bitnom jačanju i proširivanju odnosa i svestrane saradnje Srbije i Kine kao najveće ekonomske sile i stalne članice SB UN.

- Nijedan svetski problem ne može biti uspešno rešen bez Kine. Proširuje se ekonomska saradnja, koja je bila značajna i do sada - u oblasti trgovine, investicija, infrastrukture, energetike, telekomunikacija. Ta saradnja je bez presedana za Srbiju, ali i za Kinu, iako je jedna od najmnogoljudnijih zemalja i država koja ima najmoćniju ekonomiju. To je zato što Srbija predstavlja najstabilnijeg i najpouzdanijeg partnera Kine na čitavom evropskom tlu. Kada se EU koleba oko Kine i uvodi restrikcije, Srbija ostaje zemlja sa najvećim nivoom saradnje koju Kina ima sa bilo kojom evropskom zemljom. Predsednik Si je reafirmisao potpunu podršku principijenoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, dok je naša zemlja reafirmisala politiku jedne Kine što je izuzetno značajno u trenutnim svetskim okolnostima.

Jovanović je dodao da Srbija pametno raspoređuje ekonomske odnose, čuva vezu sa zemljama EU, ali mnogo brže razvija odnose sa Kinom i tako izbegava da zbog prevelike ekonomske zavisnosti od jedne strane izgubi samostalnost, ugrozi svoju neutralnost i smanji pritisak da nekome mora da da pravo prečega:

- Na samitu je učestvovalo 130 zemalja sveta, to je skup koji je imao možda i veći značaj od Skupštine UN i svi koji su bili su svedoci kineske podrške Srbiji. Oni koji do sada nisu priznali lažnu državu Kosovo su dobili ohrabrenje, a naša zemlja je takođe ohrabrena da nastavi da vodi nezavisnu politiku i da se drži međunarodnog prava. Sigurno je da se zemlje BRIKS, Evroazijaska unija i druge organizacije neće odreći svega što dobijaju sa Kinom kako bi se dodvoravali zapadu u hegemonističnoj i neokolonijalnoj politici.

Foto: Arhiva

Tekst potpisa

Stručnjak za međunarodne odnose i autor knjige "Kina u Evropi" Sanja Arežina, izjavila je da se potpisivanjem 18 sporazuma sa Kinom, strateško partnerstvo između dve zemlje diže na novi nivo saradnje. O izjavi Sija da je Srbija gvozdeni prijatelj i da Kina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kaže da su politički odnosi najvažniji, jer se oni dalje oslikavaju na ekonomske odnose.

- Podsetila bih na veliku podršku kineskog ministarstva spoljnih poslova nakon krize u maju na KiM, gde su se oni založili za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, i u isto vreme pozvali NATO na isto - istakla je.

Prema rečima Milorada Dende, dugogodišnjeg dopisnika naših medija iz Kine, teško je zamisliti da se bilo gde osim u UN okupe predstavnici tri četvrtine sveta. On je nevernim Tomama koji kažu da velika riba guta malu i da je velika ekonomija u prednosti, poručio da se prema raznim izvorima predviđa da će u narednih, najviše desetak godina, 50 odsto svetske ekonimije biti u Aziji, dok će učešće Evrope u narednih 20 godina pasti na deset procenata.

- To dovoljno govori o tome kuda ide ovaj svet, koje se tektonske promene događaju, a u kojima Srbija nalazi svoje mesto. Mnogo znači što takva ekonomska sila sa sve većim uticajem u svetu podržava Srbiju i njene principijelne nacionalne interese. I Kinezi insistiraju na tome da se primenjuju odredbe međunarodnog javnog prava, da se na tim osnovama izgrađuje svet, a ne na pravilima koje niko nije video i koji se donose, jednom je to Putin rekao, u privatnoj sobi. Srbija je uvažavan partner u Kini kao zemlja koja ima slobodarsku tradiciju i zalaže se za pobedu principa i prava u međunarodnim odnosima, a ne sile - rekao je Denda za Sputnjik.

Vučić: Istorijski značaj

PREDSEDNIK Vučić je izjavio da ono što je postignuto tokom posete Kini ima istorijski značaj i karakter i da je Srbija predstavljena kao nezavisna i uspešna zemlja.

- Verujem da ono što smo postigli u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama. Mogli smo da naučimo mnogo toga, kao i da predstavimo Srbiju na mapi sveta kao slobodarsku, nezavisnu i uspešnu zemlju - naveo je Vučić na svom instagram-nalogu.

Izrazio je zahvalnost kineskim prijateljima na gostoprimstvu, uz video o poseti srpske delegacije Kini i srdačnoj dobrodošlici koja joj je priređena po dolasku na Forum "Pojas i put". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici