KAJMAKČALAN POD SNEGOM, VIJORI SE TROBOJKA: Poslanik SNS Dušan Marić danas položio venac za heroje slavne bitke u Prvom svetskom ratu

S.S.R.

11. 11. 2023. u 19:53

POSLANIK Srpske napredne stranke Dušan Marić položio je danas na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, venac u spomen kapeli na vrhu Kajmakčalana koji je okovan snegom.

КАЈМАКЧАЛАН ПОД СНЕГОМ, ВИЈОРИ СЕ ТРОБОЈКА: Посланик СНС Душан Марић данас положио венац за хероје славне битке у Првом светском рату

Privatna arhiva


-Pozdrav Srbiji sa Kajmakčalana. Imao sam sreću da se jutros, uprkos olujnoj mećavi i užasnoj hladnoći, zajedno sa svojim saputnikom na srpska svetilišta Dejanom Pavkovićem i Elenom Svenčovom, uspem na vrh planine i čast da u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića položim venac u spomen kapelu na vrhu Kajmakčalana i na spomen kosturnicu - rekao je Marić.

Privatna arhiva

 

- Pratila nas je mećava i vetar od preko 100 km na sat, koji nas je povremeno bukvalno obarao, temperatura je deset ispod nule, ali dušu je grejala vatra ponosa što smo imali tako dične pretke i što smo uprkos nevremenu uspeli da se popnemo na Kajmakčalan i poklonima se njihovim senima. U bitkama na Kajmakčalanu poginulo je 4.600 srpskih ratnika, najviše iz Drinske divizije, a u spomen kosturnici počivaju posmrtni ostaci njih nekoliko stotina. Posmrtni ostaci ostalih ratnika razasuti na još 80 grupnih i pojedinačnih grobnih mesta na plećima ove veličanstvene i surove planine. Upravo moja saputnica Elena Svenčeva, neumorni borac protiv zaborava na srpske junake, je posetila 58 srpskih grobalja i fotografisala ih za monografiju Čuvari istorije od Kajmakčalana do Bitolja, čiji je autor Ljiljana Tanasijević - naveo je Marić.

Marić je istakao da su na ovom mestu, pod oblacima, na 2.500 metara visine, u smetovima snega, na temperaturi koja se spuštala i 20 stepeni ispod nule, oficiri, podoficiri i vojnici Vojske Kraljevine Srbije su dve zime bili u rovovima i odbijali napade nemačkih, austro-ugarskih i bugarskih divizija  - sanjajući svoju kuću, slobodu i Srbiju.

U spomen kapelu, kaže on, položili su i venac u ime opštine Velika Plana, iz koje su u dva balkanska i Prvom svetskom ratu stradala 3.444 oficira, podoficira i vojnika:

- Večna im slava i hvala!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)