BIVŠI KOMANDANT FRANCUSKIH SPECIJALACA NA KiM: Premeštanje spomenika u Prištini sramota i uvreda za srpske vojnike

Tanjug

14. 11. 2023. u 18:19

FRANCUSKI pukovnik i nekadašnji komandant francuskih specijalaca na Kosovu i Metohiji Žak Ogar poručio je danas da premeštanje spomenika palim srpskim borcima u Prištini predstavlja sramotu i uvredu za srpske vojnike i njihovu francusku braću po oružju.

БИВШИ КОМАНДАНТ ФРАНЦУСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА НА КиМ: Премештање споменика у Приштини срамота и увреда за српске војнике

Foto G. Čvorović

-Premeštanje spomenika palim borcima Vojske Srbije 1914-1918 u Prištini je sramota. Ovaj čin je uvreda za srpske vojnike i njihovu francusku braću po oružju koji su pali za oslobođenje svoje Otadžbine, Srbije i za slobodu, naveo je Ogar u pisanoj izjavi.

Dodao je da spomenik, bez odlaganja, mora da se vrati na svoje mesto.

-Ako se to ne dogodi, odgovorni bi poimence nosili sramotu za ovaj napad na čast i odanost koje mi, Francuzi i francuski vojnici, dugujemo vernim srpskim saveznicima i prijateljima. Daleko od nedostojne politike, živelo francusko-srpsko prijateljstvo, poručio je Ogar.

foto d.z.

Grupa intelektualaca iz srpske zajednice na KiM pokrenula je peticiju da se spomenik palim srpskim borcima vrati na centralno mesto spomen-parka na pravoslavnom groblju u Prištini, odakle je izmešten.

Peticiju je potpisao i Žak Ogar.

Žak Ogar

Na inicijativu francuske ambasade u Prištini, bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-18", izmeštena je sa bočne strane parka, nad kojim je postavljena zastava Francuske.

Umesto nje, postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)