GUJON OSUDIO ČIN FRANCUSKE: Premeštanje spomenika srpskim vojnicima pogrešno

Tanjug

15. 11. 2023. u 21:28

DIREKTOR Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon poručio je danas da je pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine na groblju u Prištini "nešto pogrešno što pokazuje da nema poštovanja prema mrtvima, prema herojima".

ГУЈОН ОСУДИО ЧИН ФРАНЦУСКЕ: Премештање споменика српским војницима погрешно

Foto Tanjug

Gujon je u snimku objavljenom na platformi X ocenio da je to "u najboljem slučaju ogromna greška jednog birokrate, u najgorem slučaju to je politička poruka", u šta, kako je naveo, ne želi da veruje.

Gujon navodi da je ta poruka, ako je politička, upućena živima.

Kakvu budućnost možemo da očekujemo na Kosovu i Metohiji ako onima koji su pali za slobodu ne samo Srbije, što bi već bio dovoljan razlog da imaju svoj spomenik tamo, nego za slobodu cele Evrope, sklanjamo spomen ploču da ne bismo naljutili ultranacionaliste u Prištini", naveo je Gujon.

Naglasio je da je to svakako pogrešna poruka i da želi da veruje da će se taj odnos promeniti.

Foto printskrin SPC

-Srbi su pokazali da su veoma miroljubiv narod koji poštuje tuđe narode, tuđe tradicije, tuđe države. Mi očekujemo samo reciprocitet, poštujte i nas, poručio je Gujon.

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomeren je sa centralnog mesta uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a umesto njega postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Fracuska i nemačka ambasada u Prištini su nakon negodovanja u srpskoj javnosti saopštile da je spomenik "samo" pomeren i da su "razočarane što je taj gest pogrešno protumačen"

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!