ZA UNESKO DEČANI I GRAČANICA U SRBIJI: Tamara Rastovac Siamašvili, ambasadorka Srbije, ističe da naša zemlja uživa veliki ugled u svetu

REIZBOR Srbije, treći put, u Izvršni savet Uneska vrlo je jasan signal pozicije koju naša zemlja ima u svetu i ujedno pokazuje koliko diplomatskog prostora imamo u zaustavljanju inicijativa suprotnih našim nacionalnim i državnim interesima, kao što bi bila aplikacija Prištine za članstvo.

ЗА УНЕСКО ДЕЧАНИ И ГРАЧАНИЦА У СРБИЈИ: Тамара Растовац Сиамашвили, амбасадорка Србије, истиче да наша земља ужива велики углед у свету

Foto: Goran Čvorović

To u razgovoru za "Novosti" ističe ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, čije aktivnosti u ovoj svetskoj instituciji dobijaju zapažene pohvale.

- Naš izbor je ogroman uspeh, pogotovo što smo jedini u okviru istočnoevropske grupe uspeli da postignemo reizbor. Dobili smo apsolutno najveći broj glasova. Pri tom je kod nas bilo više kandidata nego mesta. Činjenica da su zemlje prepoznale nepohodnost da Srbija ostane u IS, pokazuje koliko se vrednuje naš angažman i koliki ugled naša država uživa u Unesku.

Koliko je ovo članstvo važno zbog pitanja Kosova?

- Izuzetno je bitno. Bilo kakav eventualni zahtev tzv. Kosova bi morao da ide kroz Izvršni savet, što nas stavlja u veoma dobru poziciju. S druge strane, bilo kakav eventualni zahtev se kosi sa dominirajućim raspoloženjem u Unesku, a to je snažno suprotstavljanje politizaciji. Ukratko, Priština u ovom trenutku nema nikakvu podršku za eventualni zahtev za članstvo.

Kakve su šanse da ipak pokušaju?

- Kandidovali su se 2015. i izgubili su na glasanju. Na sledećem zasedanju 2017. nisu formalno podneli zahtev jer su bili obeshrabreni i posle toga više nisu ni pokušavali. U toku je Generalna konferencija Uneska i nije bilo ni nagoveštaja da bi mogli da podnesu zahtev, shvatili su da bi izgubili.

Koliki je značaj Uneska u zaštiti ugrožene baštine na Kosovu i Metohiji?

- Naše četiri svetinje, Pećka patrijaršija, Dečani, Bogorodica Ljeviška i Gračanica, nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti. Na poslednjem zasedanju Komiteta za svetsku baštinu u Saudijskoj Arabiji u septembru, dobili smo ogromnu podršku da ova dobra ostanu na njoj. To ukazuje da su i dalje ugrožena. Takođe, nijednog trenutka se nije otvaralo pitanje da li pripadaju Srbiji. Uz svaki od ovih srednjovekovnih manastira stoji da su u našoj zemlji. To je jasna poruka. Mi smo država ugovornica, kada je reč o manastirima na Kosovu.

Odnosi Srbije s Uneskom su na visokom nivou?

- Imamo apsolutno uzlaznu putanju u saradnji, od posete generalne direktorke Odre Azule 2019. Srbiji. Zatim je predsednik Vučić učestvovao na Generalnoj konferenciji, a na narednoj, kada je obeleženo 75 godina, bila je premijerka Brnabić. Pre nekoliko dana imali smo vrlo zapaženo učešće ministra spoljnih poslova Ivice Dačića. Svih ovih godina vidi se napredak, što je generalna direktorka i istakla u razgovoru sa srpskim šefom diplomatije.

To pokazuje koliko je Srbija most između Istoka i Zapada?

- Upravo tako. U čestitkama koje smo dobili posle izbora posebno je potenciran naš izbalansiran pristup. Insistiranje na dijalogu, traženju kompromisa, inkluzivnosti, to je nešto po čemu je poznata naša spoljna politika.

Bač kandidat za listu

ŠTA sledeće planiramo da upišemo na svetsku listu baštine?

- Nedavno smo u Registar nematerijalnog nasleđa upisali šljivovicu, a pre toga kolo, pevanje uz gusle, slavu... Planiramo uskoro nove nominacije za naredne cikluse upisa na ove liste. Kandidat za listu Svetske baštine je predeo mesta Bač. Treba pre svega istaći da su svi naši dosijei ekspertski bili odlično pripremljeni i da su usvajani bez diskusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)