DAN KADA JE SRBIJA PONIŽENA: Jovanovićev politički otac Koštunica na današnji dan pomilovao Kurtija (FOTO)

Novosti online

07. 12. 2023. u 22:19

NA današnji dan pre 22 godine, 7. decembra 2001, predsednik SRJ i lider DSS-a Vojislav Koštunica pomilovao je Aljbina Kurtija.

ДАН КАДА ЈЕ СРБИЈА ПОНИЖЕНА: Јовановићев политички отац Коштуница на данашњи дан помиловао Куртија (ФОТО)

Foto: Profimedia/aleksa stanković/ž.knežević

Kurti je pušten na slobodu nakon dve i po godine provedene u zatvoru u Nišu, gde je izdržavao kaznu od 15 godina zbog terorizma.

Kurtija, današnjeg “premijera” lažne države Kosovo, koji od dolaska na vlast sprovodi nezapamćen teror nad Srbima, tada je po dolasku u Prištinu dočekao komandant terorističke OVK Sulejman Selimi Sultan.

Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je tada da je iz novina saznao za oslobađanje Kurtije, naglasivši da se o tome nije razgovaralo u Vladi Srbije.

Foto: Printskrin

 

Na oslobađanju Kurtija dugo je bio angažovan Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava. Predsednica tog komiteta, Biljana Kovačević Vučo, pozdravila je odluku Koštunice.

- Tu odluku predsednika Koštunice treba pozdraviti kao jedan mudar politički čin. Kurti je stvarno zavredeo da bude oslobođen iz zatvora. Aljbin Kurti je bio simbol i zato mislim da se više neće postavljati pitanje oslobađanja političkih zatvorenika albanske nacionalnosti iz zatvora u Srbiji - rekla je Kovačević Vučo.

Miloš Jovanović, Koštuničin naslednik na čelu DSS-a, preimenovanog u Novi DSS, ni danas ne štedi reči hvale na račun svog političkog oca i smatra da je Koštunica “mnogo dao zemlji i stranci”.

(Srpski portal)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

ODLIČNA SARADNJA SA KINESKIM KOMPANIJAMA U IZGRADNJI PUTEVA I PRUGA Vesić: Postoji veliki prostor za dodatni razvoj