SRBI U AMERICI BIRAJU DANAS: U SAD, Kanadi, Portugaliji i Ujedinjenom kraljevstvu glasanje dan ranije

S.S.R.

16. 12. 2023. u 08:08

NA glasanje će već danas, zbog vremenske razlike, izaći državljani Srbije koji žive u SAD, Kanadi, Portugaliji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Svi ostali u našoj zemlji, ali i dijaspori glasaće sutra.

СРБИ У АМЕРИЦИ БИРАЈУ ДАНАС: У САД, Канади, Португалији и Уједињеном краљевству гласање дан раније

Foto S. Lukić

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu imaće priliku da učestvuju u izbornom procesu u 35 zemalja na 81 biračkom mestu. Prema podacima RIK, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

U SAD će biti otvorena tri birališta - u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi, i to u Vankuveru, Otavi i Torontu. Najviše biračkih mesta - 19 je u BiH, zatim u Nemačkoj šest, i po pet u Austriji i Italiji. Na severnoameričkom kontinentu glasaće se na šest mesta, na jednom u Africi i jednom na Novom Zelandu. Na Novom Zelandu glasaće se na Vajtklif koledžu u Oklendu, u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui, u bazi "Morava".

Više od trećine biračkih mesta je u zemljama bivše SFRJ. U BiH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mesta, u Mostaru, Trebinju, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palama i Novom Goraždu. U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru, a u Severnoj Makedoniji u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu. U Hrvatskoj se "zaokružuje" u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju da se javno objavljuju pre završetka glasanja u Srbiji, dakle do nedelje u 20 časova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!