SRBI SA KOSMETA KRENULI NA GLASANJE: Kolone automobila krenule ka centralnoj Srbiji - u Raču kod Kuršumlije stigli i pre otvaranja birališta

Novosti online/ D. Z.

17. 12. 2023. u 06:52 >> 07:32

SRBI iz Kosovskog Pomoravlja noćas su prvi krenuli na glasanje. Srbi iz Gornjeg Kusca, Vitine, Kosovske Kamenice i drugih mesta u kojima Srbi žive u Kosovskom Pomoravlju već od 4.30 su se u velikom broju uputili na glasanje da ispune svoju građansku dužnost.

СРБИ СА КОСМЕТА КРЕНУЛИ НА ГЛАСАЊЕ: Колоне аутомобила кренуле ка централној Србији - у Рачу код Куршумлије стигли и пре отварања биралишта

Foto: D. Z.

Takođe, prvi autobusi iz Štrpca sa Srbima koji će danas glasati na izborima u Srbiji krenuli su jutros oko 6.20.

Kao što se može videti po koloni vozila na prelazu, odziv je veliki.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Srbi sa KiM stigli su na glasanje pre otvaranja biračkog mesta u Rači kod Kuršumlije

Broj osoba sa Kosova sa pravom glasa na predstojećim izborima je 79.808.

U Rači, kod Kuršumlije, glasaju birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga - meštani Prištine, Podujeva, Obilića, Kosova Polja, Glogovca, Štimlja, Štrpca, Uroševca, Kačanika i Lipljana. Kako javlja novinarka "Novosti", velika je gužva na ovom biračkom mestu.

U Rači će svoje biračko pravo moći da iskoristi 28.252 birača.

Priština ima pet biračkih mesta i 10.087 osoba sa pravom glasa.

Uroševac 1.450 glasača koji će glasati na jednom biračkom mestu.

Štrpce ima 5.428 upisanih birača i tri biračka mesta.

Lipljan 4.937 birača na tri biračka mesta.

Obilić 2.657 birača i jedno biračko mesto

Kosovo Polje 3.693 glaača na dva biračka mesta.

Prvi glasači krenuli iz Severne Mitrovice

Sa autobuskog stajališta u Severnoj Mitrovici jutros su građani krenuli u šest časova ka biračkim mestima izmeštenim u centralnu Srbiju.

Iz Severne Mitrovice jutros je krenulo prvih 10 autobusa, dok se u toku dana očekuje da će do Raške krenuti još 40 autobusa.

Julija Vrzić, građanka Severne Mitrovice kaže za Kosovo onlajn da zbog zabrane prištinskih vlasti da biračko pravo ostvari tamo gde je rođena mora da glasa u Raškoj, ali da je to neće sprečiti da glasa.

- Ovde sam rođena i ceo život sam ovde provela sa porodicom. Sada kad treba da idemo za Rašku ali kada je u pitanju naša Srbija nije ništa teško. Tako da, džabe Kurtiju ovo opstruiranje, to je što je - poručila je ona.

Državljani Srbije sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, zbog zabrane prištinskih vlasti da na teritoriji Kosova izraze volju na parlamentarnim izborima, moći će da glasaju u četiri opštine u centralnoj Srbiji.

Birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga, meštani Prištine, Podujeva, Obilića, Kosova Polja, Glogovca, Štimlja, Štrpca, Uroševca, Kačanika i Lipljana, glasačku volju izraziće u opštini Kuršumlija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)