GLASANJE NA 93 ODSTO MESTA OCENJENO POZITIVNO: Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević razgovarao sa posmatračima OEBS

S.S.R.

28. 12. 2023. u 16:37

Predsednik Republičke izborne komisije dr Vladimir Dimitrijević sastao se pre dva dana sa Albertom Jonsonom, šefom Posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), saopštio je RIK.

ГЛАСАЊЕ НА 93 ОДСТО МЕСТА ОЦЕЊЕНО ПОЗИТИВНО: Председник РИК Владимир Димитријевић разговарао са посматрачима ОЕБС

Foto: Novosti

U uvodnom delu sastanka Dimitrijević je govorio o osnovnim informacijama o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine, istakao da je RIK do sada primila 34 prigovora, koji su se odnosili na nepravilnosti tokom glasanja, a da je najveći broj tih prigovora sačinjen prema unapred pripremljenom šablonu. Naglasio je da će se ponovno glasanje na 34 biračka mesta održati u subotu, 30. decembra 2023. godine.

Šef Posmatračke misije Jonson se zahvalio se RIK na divnoj saradnji i svoj pomoći koju je Komisija pružila Posmatračkoj misiji tokom ovih izbora. Izneo je očekivanje da će, prema ustaljenoj praksi, u roku od tri meseca biti objavljen konačan izveštaj Posmatračke misije ODIHR o izborima održanim 17. decembra, sa preporukama za unapređenje izbornog procesa.

U drugom delu sastanka Dimitrijević je obavestio predstavnike ODIHR o dešavanjima koja su se desila tokom i nakon dana glasanja. Istakao je da je po svim izazovima i prijavljenim nepravilnostima na i ispred biračkih mesta, izborna administracija reagovala i rešavala prema potrebi, o čemu je i obaveštavao javnost na redovnim konferencijama za medije, kao i da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležna tužilaštva pružali podršku radu lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, gde god je to bilo neophodno. Dimitrijević je ukazao na to da je postojanje posebnog zapisnika o posmatračima na biračkom mestu propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika, kao mogućnost da predstavnici posmatrača iznesu svoje primedbe. Napomenuo je da ovakvo rešenje propisano kao način da se izađe u susret domaćim posmatračima, pre svega organizacijama CRTA i CESID, koji su i prilikom donošenja novog izbornog zakona izneli zahteve da se omogući formalno stavljanje primedbi na eventualne nepravilnosti koje primete na biračkom mestu.

Ukazao je na okolnost da pojedini predstavnici domaćih i stranih posmatrača već iznose ocene sprovedenih izbora, iako oni još uvek nisu okončani, pri čemu daju svoje lične ocene i pre objavljivanja konačnih izveštaja svojih misija, kao i da se njihove ocene pretežno odnose na dešavanja van biračkog mesta.

- Komentarišući izlaganje Dimitrijevića, Jonson je istakao da se ODIHR trudi da iznese nezavisne i nepristrasne izveštaje i da se svih ovih godina drži svoje metodologije u posmatranju izbora, kao i da je ODIHR u Preliminarnom izveštaju konstatovao jako mali broj krupnijih neregularnosti, u vidu kupovine glasova ili višestrukog glasanja od strane jednog glasača, a da je glasanje na 93 odsto biračkih mesta u Srbiji ocenjeno pozitivno, kao i da je, na samom početku preliminarnog izveštaja, navedeno da su izbori u Srbiji generalno prošli glatko i bez nekih većih problema i poteškoća - navodi se u saopštenju RIK.

Na kraju sastanka, pravni analitičar Posmatračke misije Vasil Vaščanka je izrazio zahvalnost što je uspostavljen Registar prigovora, s obzirom na to da sadrži sva podneta pravna sredstva, da se redovno ažurira i da omogućuje da se na pregledan način prati status predmeta kroz različite faze odlučivanja. Posebno je istakao činjenicu da se u Registru prigovora objavljuju i presude viših sudova u postupcima na lokalnim izborima, s obzirom na to da te presude nisu dostupne na veb-prezentacijama tih sudova.

BONUS VIDEO: BESKUĆNIK JE I ULIČNI SVIRAČ, A CENI SAMO JEDNO: Andrija Daraboš - Ne postoji ništa jače od ljubavi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)