NASTAVLJAJU SE POKUŠAJI PREKRAJANJA ISTORIJE, NA METI I HRAM PRESVETE BOGORODICE LJEVIŠKE U PRIZRENU: Na Božić pokušali da ukradu - crkvu

V.N.

09. 01. 2024. u 09:07

UPRKOS pozitivnom izveštavanju o pravoslavnom Božiću i božićnim željama glavnih kosovskih političkih lidera, portal "Koha", nekada poznat po profesionalnom novinarstvu, postao je medij koji često objavljuje jednostrane, pseudoistorijske tekstove koji podstiču etničku i versku mržnju, posebno protiv SPC.

НАСТАВЉАЈУ СЕ ПОКУШАЈИ ПРЕКРАЈАЊА ИСТОРИЈЕ, НА МЕТИ И ХРАМ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ЉЕВИШКЕ У ПРИЗРЕНУ:  На Божић покушали да украду - цркву

Foto: Tanjug

Ovako su iz manastira Visoki Dečani reagovali na pisanje "Kohe", čiji je tekst objavljen na Božić, i još je jedan pokušaj prekrajanja istorije. Na meti se našla crkva Presvete Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, a navedeno je kako je ona izgrađena na "temeljima paganskog dardanskog svetilišta".

Iz manastira Visoki Dečani ističu da ne postoje konkretni i pisani dokazi o takvim tvrdnjama:

- Dardanija i kasnije Mezija, koje se pominju u rimskim hrišćanskim izvorima, bile su administrativne regije Rimskog carstva i nisu povezane isključivo sa modernim etničkim identitetima. Nekadašnju crkvu Panagije Eleouse - Bogorodice Ljeviške rekonstruisao u 14. veku kralj Stefan Milutin, koji joj je dodao značajne karakteristike, dajući sadašnju strukturu sa pet kupola. To je opširno dokumentovano u srednjovekovnoj i modernoj istorijskoj i umetničkoj literaturi.

U saopštenju se navodi i da je "crkva u 17. veku pretvorena u džamiju, kada je korišćena za muslimanske molitve petkom, poznata kao Petka džamija (ili Crkva Svete Petke - Šentje Prempte na albanskom). To upućuje, kako objašnjavaju, da ovaj naziv nema veze sa prvobitnim imenom crkve, već sa džamijom:

- A nakon balkanskih ratova 1912-1913. i oslobođenja od osmanske vlasti, ona je ponovo pretvorena u crkvu, pronađene su mnoge freske sa srpskim natpisima i nastavlja da funkcioniše kao pravoslavna crkva i istorijsko sedište srpsko-pravoslavnih episkopa na Kosovu. Složena vizantijska i srpska istorija ove crkve ne opravdava poricanje njenog sadašnjeg identiteta kao Uneskove svetske baštine koja pripada SPC, registrovana pod istorijskim imenom Presveta Bogorodica Ljeviška.

Otimanje baštine

PORTAL "Koha" tekst je objavio pod naslovom "Crkva Svete Petke u Prizrenu, univerzalna kulturna baština Kosova". Autor je Agon Rezja, za koga se navodi da je istraživač srednjeg veka i doktorand na Univerzitetu u Zagrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)