ŠEŠELJ RAZOTKRIO LAŽI O RAČKU: To je toliko nevešto iscenirano da to nije mogao da proguta ni Haški tribunal

Novosti online

15. 01. 2024. u 19:34

PREDSEDNIK SRS Vojislav Šešelj smatra da nikakvog zločina 1999. godine u Račku nije bilo.

ШЕШЕЉ РАЗОТКРИО ЛАЖИ О РАЧКУ: То је толико невешто исценирано да то није могао да прогута ни Хашки трибунал

Foto: Printskrin

Komentarišući slučaj "Račak" Šešelj je rekao da je sve to nevešto iscenirano da to nije mogao da proguta ni Haški tribunal.

- Apsolutno nikakvog zločina tog dana u Račku nije bilo. Tamo su prethodnih dana ubili naše policajce albanski teroristi. Policija je spremala akciju protiv tih terorista. Oni su to saznali i pripremili se. Naši su promenili plan i datum, i svi su obavešteni o tome. Naši policajci su u ranu zoru napali tri stražarska mesta i njih su tiho likvidirali i preuzeli njihove rovove - rekao je Šešelj svojevremeno u emisiji "Hit tvit" na TV Pink.

Ove godine navršava se 25 godina od početka sukoba u selu Račak, koji su počeli u noći između 14. i 15. januara. Te 1999. godine sukobile su se snage bezbednosti SRJ sa teroristima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o "masakru nad civilima" u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK , dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o "masakru nedužnih civila".

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o agresiji na SR Jugoslaviju.

Poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

Slučaj Račak bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!