"GONILI" SADAMA HUSEINA, BRANILI GADAFIJEVE: Tačijev i ostali advokati pred sudom u Hagu učestvovali u procesima svetski poznatih imena

S.Rovčanin Tomković

27. 01. 2024. u 09:28

Na spisku branilaca pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji koji je već dogurao do 237 imena nalaze se i advokati koji su za klijente imali svetski poznata imena. Najpoznatiji među njima je Nikolas Kaufman, britanski advokat izraelskog porekla, kojeg je Ajša Gadafi ćerka ubijenog lidera Libije Muamera Gadafija, angažovala da pred Međunarodnim krivičnim sudom pokrene tužbu zbog ubistva njenog oca.

ГОНИЛИ САДАМА ХУСЕИНА, БРАНИЛИ ГАДАФИЈЕВЕ: Тачијев и остали адвокати пред судом у Хагу учествовали у процесима светски познатих имена

Sud u Hagu

On je u tužbi o Gadafiju pisao kao čoveku koji ne može da se brani, moli za milost, kojeg razjarena masa vuče po kanalizacionom jarku, udara ga, a onda hici pogašaju žrtvu u glavu i stomak.  

- Ubijen je na najužasniji način  i ceo svet je to video na snimku – rekao je Kaufman, a od tužbe koju je podneo nije bilo koristi.

Kaufman je u jednom periodu bio u advokatskom timu Kadrija Veseljija, koji je zajedno sa bivšim liderima tzv. OVK Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem, optužen za ratne i zločine protiv čovečnosti, ali se povukao iz ovog procesa.

Kaufman kancelarija

Nikolas Kaufman

U advokatskoj beležnica Kaufmana, nalazi se i potpredsednik Demokratske Republike Kongo Žan Pjer Bemba, koji je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora za ubistva, silovanja i pljačke koje su počinili vojnici pod njegovom komandom na teritoriji Centralnoafričke Republike, 2002. i 2003. Savetovao je i komandanta najvećeg tajnog zatvora Crvenih Kmera Kaing Guenk Eava, osuđenog na doživotni zatvor.

Osim Kaufmana, Gadafijeve zastupa i Šimala Alegendra iz Malezije koja je advokat Saifa al Islama Gadafija, Muamerovog sina. On se nalazi u Libiji i pokušava politički da se angažuje, a Međunarodni sud ga traži zbog navodnih zločina.

Tačijev advokat Gregori Kiho zastupao je hrvatskog generala Anta Gotovinu koji je pred Tribunalom u Hagu oslobođen, a predvodio je tim advokata i istražitelja koji su savetovali Irački specijalni sud, ad hok sud formiran da krivično goni nekadašnjeg predsednika Iraka Sadama Huseina i pripadnike njegovog bivšeg režima. Sadam Husein je obešen 2006. godine.

Foto: Vikipedija

Hapšenje Sadama Huseina

Na spisku advokata je Amerikanac Gregori Gaj Smit, koji je bio jedan od branilaca generala Momčila Perišića, koji je u Sheveningenu oslobođen za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Branio je i Idriza Baljaja, jednog od komandanata OVK, koji je u Hagu oslobođen zajedno sa Ramušem Haradinajem.

Britanac Benatan Džoel odbranio je učenika iz Londona Erola Incedala, optuženog za pripremu terorizma u Londonu, a u jednom od tekstova o njemu piše: "U proteklih deset godina gotovo da nije bilo značajnog suđenja za terorizam u kojem se Džoel nije pojavio".

Foto: Printskrin

Tačijev advokat Gregori Kiho

Da zastupa oštećene želi i švedski advokat Goran Hjalmarson koji je zastupao prava žrtava genocida u Ruandi, 1994. godine. Isto je tražila i Nataša Dobreva, Bugarka koja je u svojoj zemlji osnovala mrežu advokata za žrtve trgovine ljudima. Zastupala je i prvi sudski slučaj promene pola u ovoj zemlji, a ima i zapažene rezultate pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)