TRAŽILI IZJAVE NA SRPSKOM JEZIKU: Na današnjem ročištu za ubistvo Olivera Ivanovića izostalo iznošenje odbrane

D. Z.

15. 02. 2024. u 13:14

NA današnjem ročištu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, lidera G.I.SDP pred Osnovnim sudom u Prištini advokati optuženih izneli su neke od materijalnih dokaza.

ТРАЖИЛИ ИЗЈАВЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ: На данашњем рочишту за убиство Оливера Ивановића изостало изношење одбране

foto d.z.

Međutim, iznošenje odbrane je izostalo, jer je jedan od advokata odbrane, branilac Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica zatražio odlaganje. Razlog je što odbrani nisu dostavljene izjave optuženih i svedoka, datih u policiji i tužilaštvu, na srpskom jeziku.

Zbog toga je sudsko veće zatražilo od tužilaštva da se izjave prevedu na srpski jezik a nastavak suđenja zakazan je za 13. i 26. mart, kao i za 15. april.

– Tražili smo odlaganje ročišta. Nismo želeli da pristanemo na to da okrivljeni daju svoju odbranu bez prevoda zapisnika na srpski, jer smo sinoć oko sedam sati uveče dobili zapisnike samo na albanskom – rekla je "Novostima" advokatica Jovana Filipović, dodajući da se odbrana na ovaj način na današnjem ročištu izborila protiv kršenja prava na jezik.

Inače, po trećoj po redu optužnici, pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini sudi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića optuženo je šestoro Srba, Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Silvana Arsović. Na današnjem ročištu advokat Ljubomir Pantović dostavio je dokaz iz policijske stanice u severnoj Mitrovici, da je njegov branjenik Rade Basara u vreme ubistva Olivera Ivanovića bio izvan Kosova i Metohije, na godišnjem odmoru. I dok se na sledećem ročištu očekuje iznošenje odbrane optuženih, policajci Žarko Jovanović i Dragiša Marković izjasnili su se da će se braniti ćutanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?