U TRAVI MINOM OTKINUTI PRST MALOG DANILA (2): Neprebol i patnja 23 godine posle terorističkog napada Albanaca na autobus Niš-ekspresa (FOTO)

Dragana ZEČEVIĆ

16. 02. 2024. u 21:24

POMENOM u Crkvi Svete Petke u Lapljem Selu kod Gračanice i parastosom na lokalnom groblju, danas je na Kosovu i Metohiji obeleženo 23 godine od terorističkog napada na autobus "Niš-ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, kada je poginulo dvanaestoro Srba, a povređeno 43.

У ТРАВИ МИНОМ ОТКИНУТИ ПРСТ МАЛОГ ДАНИЛА (2): Непребол и патња 23 године после терористичког напада Албанаца на аутобус Ниш-експреса (ФОТО)

Foto: KFOR

U autobusu su bili raseljeni Srbi koji su u pratnji vojnika Kfora išli u Gračanicu, da obeleže Zadušnice. U ovom monstruoznom napadu poginuli su: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, kao i Nebojša Cokić, njegova supruga, Snežana, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, i dvogodišnji sin Danilo.

Gordana Đorić iz Lapljeg Sela, jedna od preživelih putnica iz autobusa koji je naleteo na minu na putu, još se živo seća užasa:

- Dok sam živa pamtiću osmeh i vesele okice dečaka koji je trčkarao po autobusu do eksplozije.

Pošto je autobus naišao na minu, ranjene putnike vojnici iz pratnje su potom satima držali na putu.

- Nama koji smo bili ranjeni nisu dozvolili da se vratimo u centralnu Srbiju već su nas transportovali u njihovu bolnicu u Kosovu Polju - pričala nam je Gordana. - Do mesta nesreće nisu puštali nikog, ni novinare, ni rodbinu, ni one raseljene Srbe sa Kosmeta u kuršumlijskoj i drugim opštinama, koji su odmah posle nesreće krenuli ka Merdaru da pomognu ranjenima. Oni su nam kasnije rekli da su tu negde u travi videli i minom otkinuti prstić malog Danila.

Nema zaborava, ali ni obeležja

JELENA Stojanović, sestra stradale Mirjane Dragović, studentkinje prava u Nišu, istakla je na njenom grobu da porodice nikada neće zaboraviti ubijene na Kosmetu. Inače, kosovske vlasti nisu dozvolile ni postavljanje spomen-ploče na mestu ubistva Srba u Livadicama. Ploča sa imenima ubijenih nalazi se u manastiru Gračanica.

Za ovaj zločin, ni posle više od dve decenije, nisu odgovarali ni neposredni izvršioci, ni njihovi nalogodavci. To, između ostalog, kako je podsetila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, između ostalog svedoči, o potpunoj nesposobnosti i nezainteresovanosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova, ali i o pasivnosti međunarodne zajednice.

- Poražavajuća je činjenica da je ovaj slučaj zatvoren, a da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, tzv. Vrhovni sud Kosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza - naglašava se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Lažna država slavi, Srbi pate

NEZAVISNOST tzv. Kosova - koju su albanske vlasti protivno međunarodnom pravu jednostrano proglasile na današnji dan pre 16 godina - ne priznaje 106 zemalja sveta, priznaje ih njih 84, dok je za tri status nejasan. U poslednjih nekoliko godina 28 zemalja je odlučilo da prihvati argumente Srbije i povuče priznavanje.

Srbi i dalje biju bitku za osnovna ljudska prava i svakodnevno su na meti, a poslednji potez protiv naših sunarodnika bilo je ukidanje dinara. Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast 2021. zabeležno je 669 etničkih napada na Srbe. (S. S. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)